10.8 C
София
събота, май 4, 2024
spot_img

Проституцията вече не е престъпление у нас

За нарушаване на закона няма да се брои и просията, решенията са на Конституционния съд по искане на главния прокурор

Проституцията и просията вече не са престъпления у нас. Това реши Конституционният съд. Магистратите уважиха искането на главния прокурор Иван Гешев и отмени текст в Наказателния кодекс, според чиято първа редакция от 1975 г. тези две дейности се смятат за престъпления.

Конституционните съдии бяха единодушни по отношения на просията. По отношения на проституцията обаче особено мнение е изразил съдия Янаки Стоилов.

Според текста на Наказателния кодекс „пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация“, а  „който системно се занимава с просия, се наказва с пробация за срок до две години“.

Искането на главния прокурор Иван Гешев гласеше, че „възприемането на труда като задължение и единствен източник на доходи е функция на тоталитарната държава, докато „в настоящата Конституция, източниците на законни доходи на гражданите могат да бъдат най-различни, включително и нетрудови такива.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles