12.8 C
София
събота, май 4, 2024
spot_img

Куба одобри еднополовите бракове

Това стана на безпрецедентен форум – референдум за радикален „семеен закон”, който разреши еднополовите двойки

Гражданите на Куба одобриха на необичаен референдум радикален „семеен закон“, който разрешава на еднополови двойки да сключват брак и да осиновяват деца, и който предефинира правата на децата, на бабите и дядовците им. Това предадоха световните агенции.

Законът, който съдържа повече от 400 члена, е утвърден с 66,9% от гласовете, съобщи днес председателката на националната изборна комисия Алина Балсейро Гутиерес.

Предложената реформа среща силна съпротива от разрастващото се евангелистко движение в Куба и от мнозина други кубинци. Правителството проведе широка кампания в подкрепа на закона, включваща митинги из страната и публикации в медиите.

Новият семеен кодекс позволява сурогатното майчинство, дава повече права на дядовците и бабите по отношение на внуците им, осигурява защита на възрастните и предвижда мерки срещу насилието по полов признак. Докато гласуваше в референдума, президентът Мигел Диас-Канел – вносител на законопроекта, призна, че въпреки широката подкрепа за реформата, все още има неразбиране сред част от населението по някои въпроси.

Кубинците одобриха с голямо мнозинство гей браковете и осиновяването от еднополови семейства на референдум в неделя, подкрепен от правителството. На него също така бяха подсилени правата на жените, съобщи националната избирателна комисия в понеделник.

Повече от 3.9 милиона избиратели (66.9%) гласуваха за одобряване на нов Семеен кодекс, докато 1.95 милиона (33%) се противопоставиха на ратификацията, съобщи Алина Балсейро Гутиерес, председател на избирателната комисия, по държавната телевизия в понеделник.

„Въздадена е справедливост“, написа в Туитър кубинският президент Мигел Диас-Канел. „Изплащаме дълга си към няколко поколения кубински мъже и жени, чиито семейни планове чакат от години този закон“, каза той.

Семейният кодекс от 100 страници легализира еднополовите бракове и гражданските съюзи,  позволява на еднополовите двойки да осиновяват деца, насърчава равното споделяне на домашните права и отговорности между мъжете и жените. Одобряват се хомосексуалните бракове и осиновяването от еднополови семейства.

Предварителните резултати от избирателната комисия показват, че 74% от 8.4 милиона кубинци с право на глас са участвали в неделния референдум.

Няма независими наблюдатели на изборите в Куба, въпреки че гражданите могат да следят преброяването в своите секции. Откъслечни местни съобщения в социалните медии за преброяването на резултатите по райони изглежда съответстват на официалните резултати.

Според кубинските стандарти избирателната активност в неделя беше сравнително скромна, а 33% „против“ бяха сравнително големи в управляваната от комунистите страна, където на предишни референдуми позицията на правителството получаваше почти единодушно одобрение.

Несъгласие в такъв мащаб се възприема като сигнал както за това как Куба се променя, така и за настоящите тежки икономически обстоятелства, в които хората живеят в продължителни прекъсвания на електрозахранването и опашки за храна, лекарства и гориво.

Гласуването в неделя беше и първото по рода си, откакто мобилният интернет беше легализиран през 2018 г., което позволи на несъгласните да разпространят по-широко мнението си.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles