4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Разрешиха ГМО семената за научна употреба у нас

Модифицират най-често ориза, соята, царевицата и млякото

ГМО семената вече са разрешени у нас за научна употреба. Комисията по ГМО към Министерството на околната среда и водите е дала разрешение точно преди месец на две фирми, които ще работят с тях в контролирани условия, съобщават от Сдружение „АГРОЛИНК“. Това става възможно, след като Министерството на земеделието, храните и горите регламентита ползването им за научни или селекционна дейност, демонстрационни и производствени опити със своя Наредба №3 от 28 март.

Споровете за безоопасността и вредата от генно-модифицираните продукти продължават десетилетия, откакто през 1993 г. в САЩ беше отгледан първият домат с променени гени.

Преди време „Пулс“ съобщи, че много от храните, закупени от магазина, не са качествени и натурални. Те могат да бъдат опасни за здравето, тъй като съдържат вещества, които водят до отслабване на имунитета и тежки заболявания. Посочени бяха и няколко примера:

Медът

Изследвания разкриват, че по-голямата част от меда в магазина, всъщност не е мед. Повече от 75% бурканчета с мед, не са съставени от това, което пчелите произвеждат. Те не съдържат прашец, а изключително голямо количество подсладители.

Оризът

Оризът е подложен на генетична модификация с разнообразие от различни гени, свръхекспресирани, цел да се компенсират хранителните недостатъци. При някои сортове ориз са включени свръхекспресия на гени, за да се увеличи съдържанието на желязо.

Царевицата

Генетично-модифицираната царевица съдържа токсични химикали като Bacillus thuringiensis, което означава, че е с поне 20% по-малко хранителни вещества, отколкото истинската. Според изследвания най-малко 65% от производството на царевица в САЩ е ГМО и се намира в почти всеки продукт, включващ царевица – на кочан, със сироп или в консерва, включително и сладката царевица. За да разберете дали царевицата е без ГМО, потърсете етикета за гаранция и сертификата за органичност.

Соята

От 2007г. насам 91% от соята, засадена в Америка, е генетично модифицирана, а САЩ е един от най-големите износители на соя. Тя се използва по много начини – от източник на протеин до съставка като соев лецитин и емулгатори, използвани за сгъстяване, но и за съхранение на храна.

Американците по принцип консумират неферментирала соя, която има много нежелани ефекти върху организма, включително намаляване на способността за усвояване на хранителни вещества и увеличаване на риска от рак на щитовидната жлеза. Затова най-добрата соя трябва да е ферментирала и органична.

Млякото

В млякото се откриват хормони, свързани с rGBH – изкуствен хормон, инжектиран в кравите, за да произвеждат повече мляко. То съдържа също намалени количества здрави мастни киселини. Трябва да се внимава и за останалите млечни продукти, тъй като те могат да произхождат от крави, инжектирани с хормони. Може да закупите биологично или козе мляко, а още по-добре и домашно, за да избегнете изкуствено произведените.

Източник: iStockphoto, ПУЛС и Сдружение “АГРОЛИНК”

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles