7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Рибното ястие – здраве в чиния

Напитки с отлично качество, подходящи за Вашето меню можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ

Как се приготвят плакия с маслини и скумрия с целина?

Рибените ястия са не само вкусни и подходящи за горещите летни дни, но и изключително полезни за здравето. Според международен анализ, основаващ се на 15 проучвания, проведени в САЩ, Европа, Япония и Китай консумацията на риба два-три пъти в седмицата намалява риска от инсулт. Особено полезни в нея са омега-3 мастните киселини. Те допринасят за понижаване риска от инсулт чрез положителните си ефекти върху кръвното налягане и холестерола, обясняват специалисти. Витамин D, селен и някои видове протеини в рибата също защитават от мозъчен удар. Същевременно, тези киселини понижават риска от нарушаване на сърдечния ритъм и запушването на артериите. Имат благоприятно действие и за редуциране нивата на вредните мазнини. Редовната консумация на риба има протективен ефект срещу ракови заболявания. 32% е по-нисък рискът от рак на млечната жлеза при жените, които спазват хранителен режим, богат на рибни продукти, или приемат рибено масло във формата на добавки. Изследователи предполагат, че противораковият ефект на маслото се дължи на високото му съдържание на омега-3 и омега-9 мастни киселини. Рибата е полезна и за здравето на мъжете. Според изследвания има профилактична стойност по отношение на рака на простатата. Специалистите препоръчват консумацията на мазни риби, като сардини, сьомга, риба тон, скумрия, херинга. От морските дарове, особено препоръчителни са стридите. Няколко от тях на ден покриват потребността от цинк на организма, който взима участие в редица физиологични процеси, от възпроизводството на ДНК до възстановяване на мъжките семенни жлези.  Според едно от последните изследвания по темата консумацията на риба е важна и за поддържане на оптимално здраве на мозъка и за предотвратяване на деменция. Мастните киселини, съдържащи се в рибата и морските дарове, спомагат подобряването на паметта с 15%, твърдят учените. Консумацията на една или повече порции риба седмично намалява риска от загуба на зрението, поради дегенерация на макулата, с 42%, показва изследване на Харвардския медицински институт в Бостън. Смята се, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата, могат да подобрят защитата на клетките в ретината.

Ето защо „Следвай ме” в предлага две универсални  рецепти, по които рибните ястия всякога са вкусни. Те се поднасят охладени. Подходящи за тях са белите вина и бирата, от които богат асортимент и с отлично качество можете да намерите в магазини АВАНТИ.

Риба с целина

Продукти: риби (подходяща е скумрия, но може и всяка друга) – 2 големи или 4 малки, кромид лук – 5 глави, моркови – 5 броя, целина – 1-2 стръка, магданоз – 1 връзка, дафинов лист – 2 листенца, смлян черен пипер – 1 непълна чаена лъжичка, чесън – 2 скилидки, червено вино – 1 винена чаша, мед – 1 чаена лъжичка, олио или зехтин – ½ кафена чаша, сол на вкус.

Приготвяне: Медът се разтваря във виното. Измитите и нарязани зеленчуци се разбъркват в тава заедно с мазнината и подправките. Върху тях се слагат изчистените риби, поръсват се с виното с разтворен в него мед и малко от мазнината. Пече се.

Риба плакия

Продукти: риба – 2 големи или 4 малки, олио – ½ кафена чаша, кромид лук – 4-5 глави, моркови – 2 малки или един голям, целина – ½ глава, чесън – 7 скилидки, домати – 3-4 според големината и обелемени, маслини без костилки – 6-7, черен пипер на зърна – 6-7 бр., магданоз – ½ – 1 цяла връзка, според предпочитанията, гореща вода – 1 ½ водна чаша.

Приготвяне: Рибата се почиства. Ако е голяма, се реже на парчета. Целината и морковите се нарязват на малки кубчета, лукът на ивички, запържват се леко, а след това се задушават под капак, като може да се прибави малко вода. Задушаването продължава не по-малко от 10 минути, следи се за наличието на вода, респ. пуснат сок. В задушените зеленчуци се добавят обелените и нарязани на ситно домати. Пърженето продължава 3-5 минути, като често се разбърква. Добавя се чесънът и половината магданоз, разбърква се и се маха от огъня. Изчистената риба се слага в тенджера и се залива с горещата вода, посолява се, върху нея се слагат зрънцата черен пипер и дафиновия лист. Слага се на огъня, ври около около 10 минути.  В дълбока тава се изсипва по-голямата част от зеленчуковата смес. Върху нея се поставя рибата, отгоре се посипва остатъкът, а също и изчистените от костилките маслини. Пече се на 180 С. След изпичането се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles