15.2 C
София
сряда, май 8, 2024
spot_img

Св.Варвара пази от внезапна смърт

Православната църква я почита на 4 декември

От: Наташа Войкина, Враца

На 4 декември Православната църква почита паметта на света великомъченица Варвара. Тя произхождала от знатен род и живяла по времето на император Максимиан – трети век- в гр. Илиопол (Мала Азия). Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Илиопол (Мала Азия).

Светата великомъченица Варвара е била изключително красива девойка. Нравите в Римската империя по това време били доста разпуснати и до пълнолетието й суровият и ̀ баща я затвoрил в кула – далеч от погледите на момците, за да се запази  добродетелна и общувала само със своята свита.

През годините на принудителното си ограничаване от свобода, изучавайки външния свят от прозореца си, девойката се издигнала с мисълта си до заключението, че навярно има един Бог, Който всичко поддържа, оживява и управлява.

Когато навършила пълнолетие и била освободена от кулата, Варвара се запознала с други девойки, между които имало християнки. Те ѝ разказали за Иисус Христос и Неговото учение. С неизказана радост и пламенна любов в Спасителя, Варвара приела свето Кръщение и станала християнка.

Когато бащата научил за това, той я подложил на бичуване и след като не постигнал целта си да отлъчи дъщеря си от Христа, искал съгласието на управителя на града да я осъди на смърт. В езическото си безумство сам бащата на Варвара вдигал меч и я посякъл, след като била подложена на унижения и нечовешки страдания.

Мъченицата пази децата и младежите от домашно насилие и ограничаване на личната свобода извън допустимите граници, както и от произвол на властта към гражданите.

Православните християни винаги са ценели високо молитвеното застъпничество на света Варвара пред Господа, за приемане на благодатните дарования на Светия Дух, както и изключителното ѝ покровителство за избавление от внезапна смърт.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles