8.5 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Свети Николай носел подаръци на християните преди дядо Коледа

 В Дания елфът Нисе следи през дупка в тавана дали децата слушат

 Руският Дядо Мраз се родее със славянския бог Перун

Независимо, че само християните празнуват Рождество Христово, популярен повече като Коледа, във всички религии съществува вълшебен персонаж, който носи подаръци на децата.

 Преди да се появи образът  на дядо Коледа от рекламата на еднапопулярна безалкохолна напитка през1931 г. добрият старец, който оставялподаръци под елхата или в чорапите предвратите бил свети Николай.

В Белгия и Полша и досега в селата се смята, че те се носят от светеца. Вярва се, че той идва през нощта на Бъдни вечер срещу Коледа на бял кон, носи бяла епископска мантия и митра. С него е верният му слуга – мавър, наречен Черният Питър, който носи чувала с подаръците. Въпросният Питър е довереното му лице, което знае кой е слушал през годината и кой не е.

 В Чехия и Словакия в нощта на 5 срещу 6 декември, т. .е в навечерието на Никулден, в домовете идва Микулаш (вариант на св. Николай), който носи подаръците в плетен кош. Придружават го един белоснежен ангел и рошаво дяволче. Добрите деца получават от него сладкиши, които той оставя в коледното “ботушче”, а лошите – парченце въглен. Микулаш не се конкурира с ДядоКоледа, който на свой ред носи подаръцина 25 декември.

Езически божества шетат из Скандинавския полуостров

 Независимо, че Скандинавските страни са християнски, там се смята, че дарове за Коледа и Нова година носят митични същества, като тролове, елфи, феи и всякакви чудати личности от езичеството. В Норвегия, например, те се раздават от домашни елфи, които живеят на таваните или в конюшните. Наричат ги Юлнисен. В навечерието на Коледа те се появяват, за да разнесат подаръци из домовете.

 Във Финландия прочутият новогодишен вълшебник се казва Йоулупукки. Името не е избрано случайно. „Йоулу“означава Рождество, а „пукки“ -козел. Въпросният Йоулупукки и руският дядо Мраз са единствените вълшебни старци, които имат семейства. Финландецът, който е остатък от прастари езически вярвания, според легендата има за съпруга мъдра бабичка, която освен, че му дава съвети, му вари любимата каша с мляко, ориз и канела. Освен нея, той обича да си хапва и различни супи от сушени плодове, като например от боровинки, ягоди и стафиди. Те наподобяват нашенския ошав на Бъдни вечер, но в тях се слагат още лук и сушени треви за подправка. В Дания елфът Нисе следи през дупка в тавана дали децата слушат . Ако се окаже,че са правели бели през годината, не им оставя дарове под елхата.

Руският дядо Мраз, за който мнозина смятат, че е съветска измишльотина, всъщност е добрият старец, родеещ се със славянския бог Перун. Следвай ме - У дома

 Руският дядо Мраз, закойто мнозина смятат, че е съветска измишльотина, всъщност е добрият старец, родеещ се със славянския бог Перун. Точно като него, той може да докарва гръмове и мълнии, да пропуква ледове и да върши всякакви чудеса с времето, щом удари с жезъла си. Руският Дядо Мраз има семейство. Легендата разказва за съпругата му Зимата, но всички познават внучката му Снежанка. Той носи подаръци на Нова година и освен в червен кожух, има и синя връхна дреха. Подаръците са в кош и непременно е със Снежанка. Им аи трети персонаж – Бабушка. Тя също навестява децата и им раздава подаръци. В действителност този образ е останал от старите паганистични вярвания по земите на южните славяни. Смята се, че старицата не е последвала Витлеемската звезда, когато Христос се е родил и до днес обикаля по яслите. Бабушка ходи в домовете, в които има деца, защото мисли, че ще открие Христос. На руската трапеза се слагат 12 ястия, като всяко едно символизира един от апостолите.

 Мюсюлманчетата в Узбекистан чакат играчки от Кор Бобо

 Независимо, че в Узбекистан се изповядва ислямът, а малък процент от населението се придържат към шаманизма, децата очакват подаръци за Нова година от „снежният дядо“ –Кор Бобо. Той идва при тях, облечен в раиран халат, яздейки на магаре. Подаръците са скрити в дисагите, получават само тези, които са слушали родителите си.

Мюсюлманчетата в Узбекистан чакат играчки от Кор Бобо. Следвай ме - У дома

 В Турция дори децата,изповядващи мюсюлманството се надяват на закрила от Ноел Баба. По Нова година той дори награждава  добрите от тях с подарък, който са му прошепнали през комина. Там малчуганите получават даровеи на традиционните празници Рамазан Байрам – парички от роднините и гостите, и сладкиши.

 Децата на будистите неполучават подаръци от дядо Коледа, тъй като те не празнуват Рождество Христово. По-прогресивните и имотни родители обаче купуват любима играчка на хлапетата си или изпълняват някакво тяхно желание, което те са написалина лист хартия и са го пъхнали под врататана спалнята им.

 На Ханука еврейчетата получават златни парички

 Дядо Коледа не ходи при еврейските деца. Това обаче съвсем не означава, че те не получават подаръци. С много дарове ги

 отрупват на Ханука – най-големият еврейски празник. Той няма постоянна дата, започва в 25-тия ден на еврейскиямесец кислев (ноември/декември). 

 Празникът напомня на вярващите евреи за повторното освещаванена Храма в Йерусалим през 3597 г. (168 г.пр.Хр.) по еврейския календар.

Еврейската традиция твърди за наличието на ритуално масло достатъчно само за 1 ден, но благодарение на чудо маслото горяло цели 8 дена, всъщност докато било готово новото ритуално масло. За това напомнят осемте свещи в свещника, посветен на Ханука.Всеки ден от началото на празника евреите запалват по една нова свещ към запалените вчера, докато в последния осми ден и осемте свещи са вече запалени. За евреите истинският смисъл на празника е победатана шепа еврейски бунтовници над най-силната тогавашна армия, завладяла целия Изток.

На Ханука еврейчетата получават златни парички. Следвай ме - У дома

 На този ден децата получават подаръци – по традиция златна паричка в миналото. По-бедните получавали някаква ушита дреха от майката. Днес масово на този ден хлапетата получават „златни“ шоколадови парички.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles