15.5 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Тайните на семинарската библиотека – изложба

 

Изложба „Тайните на семинарската библиотека“ ще бъде открита в Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ на 9 октомври, от 17.30 часа, съобщиха от средното духовно училище. Тя е по повод 120-та годишнина на семинарията, уточниха оттам.

Експозицията може да бъде видяна до 22-ри този месец. В нея са включени хронологично подредени ръкописни музикални сборници, църковнославянски, български, гръцки, латински и румънски старопечатни книги от началото на ХVII до края на XIX век. Те са издадени във Венеция, Париж, Кьолн, Руан, Виена, Константинопол, Киев, Чернигов, Москва, Букурещ, Бузъу и редица други европейски градове, прочути в миналото с печатното си дело.

Библиотеката на Софийската духовна семинария се създава и формира заедно с раждането на духовното ни училище през 1903 година. Фондът й съдържа ръкописи, архивни документи, старопечатни, редки и ценни издания на църковнославянски, гръцки, латински, еврейски, руски, немски, френски и редица други езици. Те са грижливо подбирани и съхранявани през годините, за да се изгради изключително стойностна библиотечна сбирка с църковен, богословски и общообразователен характер, поясниха организаторите от духовното училище.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles