19.8 C
София
неделя, май 5, 2024
spot_img

Традициите на Коледа по света

Християнските народи отбелязват Рождество Христово от прастари времена. Празникът е популярен като Коледа, което доста го изчиства от съдържание, защото се свързва предимно с подаръци, хапване и веселба. Някъде, на заден план в масовотои съзнание остава събитието, което честваме на този ден. Все пак, в народните традиции е останало нещо от него и до ден днешен. В различните страни те са различни.В Германия

Още на 6 декември децата оставят обувките си пред вратата, а на сутринта ги намират пълни с лакомства. Вярването сочи, че тогава е минал свети Николай, който носи подаръците и вероятно той е оставил шоколадите и бонбоните. Германците вярват, че Христос праща своите ангели да обикалят Земята в цялата нощ, за това традицията повелява децата да се обличат в бяло и да обикалят къщите за здраве и късмет.

В Италия

Подготовката започва осем дни преди празника. Тогава с метлата си долита милата, но грозновата магьосница Бефана, която раздава подаръците. На непослушните деца се полага само по парченце въглен, но захарен.

В Холандия

Традицията тамсвързват със Свети Николаус, тоест със свети Николай, който акостира на холандските брегове още през ноември. През лятото той има испански адрес и резиденция, в която води записки кои деца слушат и кои не. А наближи ли Коледа и стъпи ли на сушата, той се качва на бял кон и язди из града за радост на малки и големи.

В Дания

Празненствата води палавиян елф на име Нисе. Хората вярват, че той живее по таваните на стари фермерски къщи, а любимото му занимание е да погажда номера. Угощението на Бъдни вечер започва с оризов пудинг, в който е скрит вълшебен бадем. Смята се, че който го намери ще е здрав, щастлив и богат.

Във Финландия

Там в навечерието на Рождество Христово всички от семейството отиват на сауна, за да седнат чисти на масата. Празничната вечеря започва, когато изгрее първата звезда в небето. Вярващите в Русия също не сядат да вечерят на Бъдни вечер преди да видят първата звезда в небето.

В Чехия

Дядо Коледа се спуска от небето по златно въже, следван от един ангел и един дявол. Младите момичета гадаят бъдещето си, като на 4 декември поставят черешова клонка във вода. Ако тя цъфне до Коледа, следващата година ще срещнат съпруга си.

В Англия

вярват в традиционния вариант на Дядо Коледа, облечен с дълга червена или зелена роба. Докато всички спят той обикаля домовете и оставя подаръци в празни чорапи, закачени около огнището.

В Ливан

Християните там около месец преди празника завиват семена от леща, боб или жито в памук, напоен с вода. Поливат ги всеки ден, за да може до Коледа да покълнат, а стръковете се използват за украса на макети на яслата, в която се ражда Исус.

В Русия

Там подаръците носи не Дядо Коледа, а дядо Мраз, като му асистира неговата внучка Снежанка. Това обаче става на Нова година, тъй като там православните християни посрещат Рождество Христово по юлианския календар на 7 януари.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles