4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Пълнени чушки с боб – два варианта

Едно от задължителните блюда на трапезата на Бъдни вечер, не го пропускайте

Пълнените чушки с боб са почти толкова задължителни за трапезата на Бъдни вечер, колкото и постните лозови сарми, содената питка и тиквеникът.

Най-добрите, вижте ТУК

Рецептата за пълнени чушки с боб е типичен представител на българската национална кухня, като съчетава два много характерни за нашата трапеза продукта – сушени червени чушки и боб. Това ястие типично за българската национална кухня. То е особено популярно в Северозападна България, като там някои домакини към боба за пълнене добавят и смлени или счукани орехи.

Ако чушките са сухи, а не пресни пиперки, каквито вече могат да се купят от магазините във всеки сезон, нашето ястие става въз сухо. Ако това не е по вкуса ви, „Следвай ме” ви предлага в плънката от боб да добавите чаша и половина нарязани на ситно кисели краставички или кисело зеле. Така вашето ястие за Бъдни вечер ще е по-профилно, т.е. по-леко, както казват в северозападна България и ще е леко кисело, което е допълнителен бонус към неговия добър вкус. Пълнените чушки с боб на Бъдни вечер непременно се поднасят с чаша хубаво червено вино. Всичко необходимо за вашата празнична трапеза можете да намерите в магазини АВАНТИ, вижте ТУК. Предлагаме ви две базови рецепти за чушки с боб.

Първи вариант

Продукти: боб – 500-700 г, кромид лук – 2 глави, сушени чушки – 8 – 10 в зависимост от големината, олио – 1 чаша, джоджен – на вкус, сол – на вкус, червен пипер – на вкус.

Приготвяне:  Както във всяка рецепта с боб, така и в рецептата за пълнени чушки с боб, подготовката на боба е първата и най-важна стъпка. Бобът трябва да престои няколко часа във вода, след което се слага да заври и първата вода се излива. След това наливате вода и връщате боба на котлона и варите, докато омекне, почти до пълно сваряване, тъй като ще бъде подлаган още на термична обработка. Докато бобът се вари, обелете и нарежете лука на дребно. Чушките залейте с топла вода. В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото и изсипете нарязания лук, задушете го докато омекне. Когато бобът е полусварен го отцедете от водата и го добавете към задушения лук, разбъркайте за още 3-4 минути. Свалете сместа от котлона, добавете подправките и 1 чаена лъжица сол. Разбъркайте добре. Отцеждате чушките от водата и с помощта на чаена лъжица пълните бобената смес в чушките. Пълните с боб чушки нареждате в тава. Добавяте 1 чаена чаша вода и слагате тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 30 минути.

Втори вариант

Продукти: 6 сушени чушки сушени чушки, 100 мл олио, 1 ч. л. джоджен, 1 ч. л. чубрица, 1 ч. л. червен пипер, 2–3 стръка магданоз, 1–2 люти чушки

1 глава чесън, 1 домат, 100 г лук, 100 г глава целина, 1 морков, 100 г доматено пюре, 500 г боб, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Бобът се накисва за 24 часа в тенджера със студена вода. След това водата се изхвърля, налива се нова и бобът се слага да се вари, като водата се сменя поне още 2 пъти. Вари се до готовност. Сушените чушки се накисват за 15 минути в хладка вода да омекнат. Нарязват се морковът, лукът, целината и се задушават в сгорещеното олио и малко вода. Прибавят се нарязаният на кубчета домат и накълцаният чесън. Поръсва се червеният пипер, разбърква се и се добавят отцеденият боб и скълцаните люти чушки. Сместа се залива с доматеното пюре, размито с 200 мл вода. Овкусява се със сол, черен пипер, чубрицата и джоджена. Задушава се още 15–20 минути на слаб огън. С готовия боб се пълнят чушките. На дъното на глинен съд се сипва останалата част от боба и се подреждат чушките. Ястието се поръсва със ситно нарязания магданоз и се пече около 20 минути в сгорещена до 200 градуса фурна.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles