7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Хала – еврейският хляб за Рош ашана

Традиционно се сплита на шест плитки, подобно на козунака, всяка от тях символизира едно от израилевите племена

Хала(х) (иврит – חלה) е традиционният еврейски хляб за Рош ашана – еврейската нова година (виж ТУК), която през 2022-ра настъпва на 25 септември. той се приготвя от тесто, подобно на козуначеното и точно като него се сплита на плитки.

Всяка една от тях символизира едно от израилевите племена. Всяка домикания развихря въображението си по време на приготвянето му, но има няколко основни изисквания, които не бива да се пренебрегват – да е подсладен с мед, да се замесва спокойно и да не съдържа животински продукти. Последното обаче се пренебрегва, като обикновено домакините добавят яйца.

Хлябът хала се свързва с бягството на евреите от Египет. Асоциира се с „манна“ и често се приготвя като „двоен хляб“ ( иврит – לחם משנה ), с по шест плитки в питка символизиращи всяко племе на Израел. Богато разнообразие в магазините АВАНТИ (ТУК).

Качество на изгодни цени

Продукти: 2,5 чаена чаша топла вода, 1 супена лъжица мая, 1/2 чаена чаша мед, 4 супени лъжици растителна мазнина, 3 яйца, 1 ½ чаена лъжичка сол,

8 чаени чаши брашно.

Приготвяне:  Маята се разтваря в топла вода в купа. Прибавя се медът, растителната мазнина, 2 яйца и солта. Към това се прибавя една по една чаша брашно с разбъркване до момента, в който сместа се поддава на месене. Месете продължително, добавяйки брашно при нужда, до получаването на еластично тесто, което не лепне. В тестото могат да се добавят стафиди или сушени ябълки, накиснати предварително във вода. Покрийте добре и оставете на топло за час и половина или до удвояване на обема. Сложете върху набрашнен плот, разделете на две и месете всяка половина по около 5-6 мин., добавяйки по малко брашно, за да не лепне. Всяка една от двете части разделете на равни парчета, от които разточете ивици за сплитане. Плетениците може да са като самуни или пити. Сложете ги в намазнения съд за печене. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около час. Намажете добре с разбито яйце, а при желание поръсете със сусам или маково семе и поставете в предварително загрята на 190°C фурна. Печете около 40 мин. или до пълна готовност.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles