12.3 C
София
петък, май 17, 2024
spot_img

Хуманни начини за спасяване от къртици

От тях има и ползи – разместват почвата и така позволяват на растенията да се захранват с по-богата пръст, реколтата е богата

Къртиците могат да се превърнат в истинска напаст за всяка градина с насаждения, ако не вземете мерки да ги ограничите или направо да ги прогоните. Не бива обаче да ги тровите. За целта можете да ползвате хуманни средства.

Те могат да бъдат отблъснати със засаждането само на няколко коренчета растенията рицин и тагетис (турта). За прогонването им забучете в близост до къртичината метални пръчки. Върху тях нанижете празни пластмасови бутилки с голям обем. При вятър бутилката се движи, а това се усеща от къртиците, които са свръхчувствителни и плашливи.

Друг начин е да заровите с почвата по-големи стъклени шишета до гърлото. При вятър той влиза в гърлото и създава, макар и слаб шум, който се улавя от къртиците и те напускат мястото.

Съюзник на човека срещу тях са и някои миризми. Някои поставят в дупките им топчета нафталин, глави от риба, топчета от кучешка козина или елхови пръчки. Работа вършат и зелени стъбла и листа от черен бъз. те се заливат с вода и се оставят на слънце няколко дни. След това къртичината се разравя леко и в нея се заравят накиснатите листа, като е много важно да оставите на къртицата път за отстъпление – примерно – към близка гора извън обработваемата площ. Внимавайте, защото ако запълните всички отвори, животинчето ще се върти в кръг и няма да намери път за бягство.

Къртиците обаче живеят поединично, като ареалът на една къртица е изключително голям – колкото половин футболно игрище, затова е важно да следите друга къртица да не заеме тунелите, вече освободени от изгонената.

Чесънът също е ефективен за отблъскване, макар че ще прогони животинчето не веднага, а след няколко дни. Това ще стане, ако обелената и нарязана скилидка чесън поставите в дупката на къртичината и после леко я заровите. Сапуненият разтвор също помага, както и ферментирала суроватка, от тях се налива в тунелите.

Къртицата колкото е досадна, токова е и полезна. Изровената от нея почва е богата и е отлична за обогатяване на градината. С нея можете да посипете разсада и ще видите скоро каква богата реколта ще получите.

Къртиците са изключително полезни и за регионите с глинести почви, защото чрез тунелите, които прокопават, позволяват на земята да „диша”, да се снабдява по-лесно с вода.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles