11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Безплатни прегледи на деца и възрастни за първични имунни дефицити

Специалисти от Александровска болница ще преглеждеат безплатно деца и възрастни за първични имунни дефицити в периода 23-27 април. Това се отнася за хората, които имат някои от 10-те признака:

– Четири или повече отита в рамките на 1 година.

– Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година.

– Приложение на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект.

– Две или повече пневмонии в рамките на 1 година.

– Забавено физическо развитие при новородени и малки деца.

– Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи.

– Персистираща млечница (кандидоза) на устната кухина или кожна гъбична инфекция.

– Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията.

– Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта).

– Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството.

За деца (под 18г.) консултации ще се провеждат в Клиника по педиатрия на УМБАЛ “Александровска“ от 10.00 до 12.00 часа след предварително записан час на тел.: 0877571269. Тази година като нова инициатива ще бъде оценяван хуморалният имунен отговор на желаещите, чрез безплатно изследване на серумни имуноглобулини, ИгГ субкласове и постваксинален отговор към протеинови антигени.

Консултациите за лица над 18 години ще се провеждат в Клиниката по клинична имунология от 11 до 15 часа след предварително записан час на тел. 0877 570898.

Организатор е Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити (ПИД) към УМБАЛ „Александровска” в сътрудничество с Международната фондация „Джефри Модел” и Българската асоциация на хора с ПИД.

ПИД включват над 300 редки заболявания, при които има нарушение в структурата и/или функцията на определени звена от имунната система. Тези заболявания се причиняват от генетични дефекти, някои от които са наследствени. Пациентите с ПИД обикновено са по-податливи на инфекции, които са по-чести от обичайното, могат да бъдат особено тежки и трудно поддаващи се на лечение. Около 70% от пациентите с ПИД по света са недиагностицирани, дори в страни с опит и установени традиции в диагностиката и лечението им. България също не прави изключение, затова са приети критерии за бърза и надеждна диагностика. Основна цел на Експертния център на УМБАЛ „Александровска“ е осигуряването на съвременни, качествени и достъпни грижи за хората с ПИД.

Благодарение на инициативите по време на Световната седмицата на ПИД, свързани с популяризирането на проблема, през последните 7 години в Клиниката по клинична имунология и Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” са новодиагностицирани 59 пациента, от които 36 през последните две години. Този резултат е съпоставим с другите европейски страни.

Специалистите от Експертния център по редки болести – Първични имунни дефицити и Функционалния експертен център „Джефри Модел“ са на разположение на гражданите за подробна информация относно имунните дефицити. Запитвания могат да бъдат отправени по няколко начина:

facebook: Първични имунни дефицити PID Center-Bulgaria,

тел.: 0877 570898, e-mail: bgpidceter@gmail.com

Повече за Световната седмица на ПИД тук: www.worldpiweek.org

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles