21.8 C
София
вторник, юни 18, 2024
spot_img

5 потвърдените случаи на морбили в България

Пет са потвърдените лабораторно случаи на морбили в страната към 14 февруави, съобщиха от Министерство на здравеопазването и уточниха, че те нямат епидемиологична връзка помежду си. Заболяването и при петте случая се проявява с висока температура, катарални прояви – хрема и кашлица и макулозен обрив. Консултирани са с инфекционист и са хоспитализирани. Един от случаите при 37-годишна жена е съобщен от Столична Регионална здравна инспекция, другите четири случая при деца (на възраст 1 г. 8 м., две деца на 1 г. 9 м. и на 3-годишна възраст) са съобщени от РЗИ-Благоевград.

Случаите са потвърдени лабораторно на 13 февруари в Националната референтна лаборатория „Морбили, паротит и рубеола“ на Националния център по заразни и паразитни болести. Там са изследвани други две контактни деца, без клинична симптоматика, които са с отрицателен резултат.

При проведените до момента епидемиологични проучвания се установи, че лицата не са имунизирани срещу морбили и не дават категорични данни за контакт с болни лица. Вероятно се касае за различни източници на инфекция, предизвикали спорадични заболявания.

Издирени са общо 145 контактни на заболелите лица, които са под медицинско наблюдение. Към момента сред тях няма такива с признаци на заболяването.

С цел недопускане разпространението на заболяването Министерството на здравеопазването е дало указания до здравните инспекции за засилване на контрола и преглед на пациентските листи от общопрактикуващите лекари за неимунизирани деца и за приоритетно обхващане на всички подлежащи през годината и на необхванати лица.

Министерството призовава всички родители да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар. Осигурени са достатъчно количества ваксини за провеждане на имунизация срещу инфекцията.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Припомняме че, в началото на 2017 г. в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Бяха установени 165 заболели основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани. През 2018 г. в България бяха регистрирани 13 случая на заболели от морбили, при чужди граждани, пребивавали в България и при български граждани, пътували в страни с епидемично разпространение на заболяването.

Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев припомни, че към момента заразените в Украйна са 50 000, в Румъния – 5 000, в Сърбия – 3 000, в Гърция – 2 500.

„Дали децата ще се заразят или не с морбили зависи от родителите и общопрактикуващите лекари“, заяви д-р Кунчев и призова да не се отлага ваксинирането на малчуганите, както и реимунизациите, ако това не налагат медицински причини.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles