13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Руло – плитка с мак

Руло – плитка с мак – това е един приятен десерт, вкусна закуска и просто похапване между основните хранения, което се запомня с неверотния му вкус.

Който разбира, АВАНТИ избира

То е ароматно и не много сладко. Домакините, направили го веднъж, ще го повторят и потретят, защото тази фина тестена вкусотия се приготвя лесно и става любима на домашните.

Предложените продукти за приготвянето са за 8 порции. Приготвянето му трае 1 час и 10 минути. С него можете да предложите ароматно кафе, чай и дори вермут или ликьор, а защо не и десертно вино. Всичко необходимо за вашата трапеза и добро настроение можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ, вижте ТУК и ТУК.

Продукти за тестото: прясно мляко – 130 мл, краве масло – 50 г, яйца – 1 брой, захар – 100 г, брашно – 400 г (3 чаши от по 200 мл), бакпулвер или друг набухвател -10 г, ванилия на прах – 3 пакетчета, ако са от малките,  сол – 1 щипка.

За плънката: мак – 8 супени лъжици, размекнато краве масло – 30 г

За намазване: яйчен белтък – 1 брой

За посипване отгоре: скълцани ядки – 40 г, пудра захар – 50 г

Приготвяне: най-напред извадете маслото от хладилника, за да омекне на стайна темература. Пресейте предварително брашното. В брашното сипете набухвателя и солта. Разбъркайте. Залейте мака с 300 млл хладка вода и го сложете на огъня да ври 10-20 мин. До изпаряване на течността. Прехвърлете го в чиния, за да се охлади.

Кравето масло (50 г) трябва да е не много меко и не много твърдо. Добавете към него захарта и ванилията. По желание количеството захар може да се увеличи. Сместта от масло със захар разбъркайте добре с миксер до еднородна смес. Добавете хладкото мляко и яйцето. Разбъркайте с миксера. Сипвайте постепенно брашняната смес, биейки с миксера или разбърквайки с лъжица. С ръце замесете меко тесто. Завиите го в кухненско фолио и го оставете в хладилника за 15-20 мнути. Върху дъска посипете брашно. Сложете тестото и го разстелете в тънък правоъгълен пласт.

Смажете го с кравето масло. Посипете мак по цялата  повърхност. Тестото с плънката завийте и защипете от двата края.  Включете фурната на 180 градуса, да се загрее. Разрежете рулото по дължина. От всяка половинка оформете „въженце” и преплетете половинките. Оформете кръг. Вземете малко фастъци и без да ги чисите от люспите, смелете ги в блендера до средни късчета. Приготвеното руло сложете в намазнена форма за печене. Намажете го с разбит белтък и посипете обилно със смлените фастъци. Печете във фурна на 180 градуса около 50-60 минути. След изстиване посипете с пудра захар, в която сте разбъркали ванилия.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles