13.8 C
София
вторник, април 30, 2024
spot_img

Започва фестивал на обредните хлябове

Фестивал на обредните хлябове се открива на 22 юни, събота, в Пловдивското село Куртово на 22 юни, съобщиха от Фондация „Пловдив 2019“.  Той започва от 10.30 ч. и е една от проявите, включени в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Присъстващите не само ще се запознаят с ритуалите и хлябовете, които да се правели за тях в България, но и ще могат сами да опитат да замесят хля в сециално устроени работилници на открито.

Характерното за хляба, който ще се меси по време на работилниците в село Куртово е, че той се замесва с квас така, както се е практикувало у нас векове наред. Класът има това преимущество, че елиминира глутена при втасване, което го прави изключително полезен за здравето.

В рамките на фестивала ще бъдат представени и песни и танци, свързани с приготвянето на обреден хляб – ярък израз на националния ни характер и култура. Тъй като фестивалът се провежда в навечерието на Еньовден, участниците ще научат повече за ритуалите, свързани със замесването на пита. Своето майсторство ще демонстрират и домакините от селото, които ще имат възможността да покажат на изложба-базар техните обредни хлябове и да разкажат за начина, по който са приготвени. Тъй като хлябът е в основата на всеки български празник, неизменна част от фестивала ще бъдат фолклорните изпълнения на различни танцови формации от Пловдивско.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles