15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Закуска с праз

Празът е продукт, който ползваме в свежо състояние от есента до ранна пролет. Независимо, че в този период той се съхранява в сандъчета с пясък на закрити балкони, в халета със специални смеси или просто е замразен във фризера, той не губи своите полезни свойства.

Празият лук съдържа високо съдържание на сулфиди, което му дава възможност да се справя с редица опасни заболявания. Той е не по-малко полезен за нашето здраве от лука кромид и чесъна.

Основното му преимущество е, че той неутралзира бактериите. Освен това, възпрепятства развитието на рака. Празият лук е идеалната бариера срещу свободните радикали, не позволява склеротичните отлагания в кръвоносната система и възпалителните процеси. Така, този лук не позволява образуването на тромби. Редица научни изслевания доказват, че той подсилва защитните сили на имунната система – нещо, от което имаме нужда преди настъпването на есенния сезон. Освен това, празът запазва немалка част от полезните си вещества и след преработка.

Сайтът „Следвай ме” Ви предлага една лесна, вкусна и здравословна рецепта за закуска с праз. И, накрая, макар и не на последно място, тази рецепта е изключително лесна за изпълнение и не отнема време.

 Продукти: брашно  -2 ½ чаши, кисело мляко – 1 чаена чаша, сирене – 1 чаена чаша, яйца – 4 броя, праз лук  – 3 стръка, сол – 1 чаена лъжичка, сода – 1 равна лъжичка, олио – 8 супени лъжици.

Приготвяне: Празът се запържва в олиото. Когато е почти готов, се сваля от огъня, прибавря се солта и сиренето. Отделно се смесват добре  в следната последователност яйцата и киселото мляко, олиото, брашното. Двете смеси се смесват. Полученото тесто се изсипва върху намазнена и набрашнена тава и се пече.

Тази закуска с праз е вкусна както топла, така и студена. Отлична добавка за нея е киселото мляко.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles