15 C
София
четвъртък, май 9, 2024
spot_img

Безплатна ехомамография в ИСУЛ

Изследването е за рак на гърдата и е през февруари, март и април

Безплатна ехомамография за рак на гърдата ще се извършва в ИСУЛ през февруари, март и април, съобщиха от болницата.

Изследванията ще се правят всеки вторник и сряда от 14.00 до 16.00 часа в Клиниката по образна диагностика. За тях е необходимо предварително записване на час, на телефон 02/9432481 или 02/9432490 (всеки делничен ден от 08.00 до 16.00 часа).

Те ще се осъществяват с ново поколение премиум клас ехограф. Апаратът разполага с по-обширен набор от софтуерни приложения и с повече трансдюсери, което разширява спектъра на диагностичните му възможности. Уредът е снабден с пълната гама и от трансдюсери за конвенционална диагностика и софтуерни пакети , предоставящи възможности за прецизна диагностика на обширен спектър от заболяванията на коремните органи, малкия таз, шията, меките тъкани, вкл. опорно-двигателния апарат. Тук се включват големи слюнчени жлези, щитовидна жлеза, гърди (ехомамография), лимфни възли, мускули, стави, сухожилия, паренхимни и кухи органи на коремната кухина. Технологията му предоставя изображения с висока разделителна способност, усъвършенствано проникване в дълбочина на тъканите и по-малко артефакти.

Изчислено е, че в България всяка година около 4000 жени чуват страшната диагноза рак на гърдата. Според Национален раков регистър от 2017 г. тази локализация е на първо място по честота и представлява 26,8 % от всички онкологични заболявания при тях. Същевременно, в 68 на сто от случаите заболяването се диагностицира късно – в стадий II и III и едва 12% в стадий 0-I, когато прогнозата е най-добра.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles