11.8 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Богата реколта без много грижи

Няколко прости правила за пестене на време в градината, с малко работа, можете да постигнете изобилие от пресни зеленчуци чак до късна есен

От ранна пролет до късна есен в градината има много работа. Колкото и да е хубаво човек да прекарва повече време на открито с физическо натоварване, все пак организмът иска и почивка. Има обаче култури, които не изискват много грижи. Ето някои от тях и най-необходимите грижи, които те изискват.

Ряпа, репички

В ранна пролет ги отглеждат в парници, а на открито, когато почвата се позатопли. За тях е нужно тя да е рохкава и плодородна, и достатъчно да бъде оросявана. Тези условия са достатъчни, за да получите на сезон по две-четири беритби. Идеалното време за засаждане е месец май- юни, според климата.

Салата, спанак, кориандър

Могат да се отглеждат в парник, в градината или в разляти саксии на балкона. Необходим Ви е рохкав и добре дрениран субстрат, и системно поливане. Може да си направите най-просто капково напояване или да обливате насажденията по-често с вода от пръскачка. Салатата, при добра почва, може да се сади през 3-4 седмици. Така ще имате винаги нещо свежо под ръка.

Моркови

Мнозина си мислят, че те изискват много грижи, но не е така. Това е непретенциозно и студеноустойчиво кореноплодно. За да израстне плод в редичка, можете да засадите семената прилепени към лента. Така няма да Ви се налага да разреждате прорастналите моркови. Нужна е лека и плодородна почва. Поливайте по-редовно и до късна есен ще имате свежи морковчета.  Не допускайте почвата да остане суха.

Краставици

Няма такава култура, която съвсем да не иска грижа, но краставиците не изискват много усилия. Важното е да бъдат поливани редовно. Засаждат се на богата органична земя. Нужно е и системно да берете от тях.

Чесън

Засажда се на слънчево място. Не се полива много често, субстратът да е хранителен и рохкав.

Ревен и киселец

Можете направо да засадите семената в почвата или да направите предварително разсад. За тези култури изберете по-сенчесто място. Предварително обогатете почвата с оборска тор или друга с минерални съставки. Израстналите храстовидни култури поливайте само, когато почвата е станала суха. Наесен е достатъчно да направите едно захранване на почвата.

 Грах, фасул, нахут

За тези бобови растения е достатъчно да осигурите предварително подходяща опора. Фасулчетата им засаждайте на разстояние 5-8 см едно от друго при дълбочина 2-3 см. До поникването семената се поливат два пъти в седмицата. Поливането на израстналите разтения е умерено, подхранването е от време навреме, за да се постигне висок добив.

Тиквички и тикви

Тези култури можете да засадите върху компостна яма. При израстването на зеленината, я поливайте под листата. Като тиквичките поизбуят, можете да ги вържете за колчета.

Копър

В началните етапи на растежа е уязвим на гъбни инфекции, затова не трябва да сгъстяване насаждението. На младите храстчета е необходимо поливане, а израстналият копър вече сам си намира влага, но все пак, не го оставяйте съвсем без вода.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles