4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Босилек и мента пречат на ферментацията в стомаха

Босилекът и ментата в храната под формата на подправки или добавка в коктейла са отлично средство срещу гнилостните процеси в стомаха особено през лятото. Те не само подпомагат храносмилането, но и имат свойството да извеждат по-бързо токсините от организма. Независимо от тези им качества, е необходимо да се съблюдават някои важни правила по отношение на храненето през лятото. То трябва да бъде редовно, но умерено, да се приема голямо количество течности.

На първо място специалистите по диететика препоръчват консумацията на сезонни плодове – череши, праскови, кайсии, пъпеш и най-добрият утолител на жажда е динята. Те са чудесен източник на антиоксиданти, особено  на витамин C, ликопен и бета каротин.

Богатото им съдържание на полезни за организма хранителни елементи, ги превръща в подходящ избор за сутрешна или следобедна закуска, както и в перфектно допълнение към салати, шейкове и млечни продукти.

Препоръчително е летният ни хранителен режим да включва по-леки храни. Заменете мазните и  тежки зимни супи и яхнии с вкусно и полезно гаспачо или традиционна нашенска постна чорба със зеленчуци. Не забравяйте подправките мента и босилек.

Най-важната съставка в лятното меню е водата. Пийте много течности, за да осигурите на организма си хидратацията, от която се нуждае в горещите дни.  През лятото губим много вода чрез потта и ако не си набавяме достатъчни количества от безценната течност – рискуваме загубата на вода в организма да доведе до сгъстяване на кръвта. Това затруднява кръвообръщението и причинява сърцебиене и затруднено дишане и може да засегне всички органи. Хидратацията в този случай не е каприз, а необходимост. Освен с вода можете да утолявате жаждата си с пресни фрешове, топъл чай и домашна лимонада. Избягвайте ледените напитки.  Те охлаждат организма само временно и задействат механизма на тялото да поддържа постоянната си температура. През лятото избягвайте консумацията на пици, бургери и дюнери, с високо съдържание на мазнини ще повишат телесната ви температура  в момент, когато най-малко имате нужда от това. Мазнината действа като изолатор на телесната топлина. Поради тази неприятна термична реакция е препоръчително да избягвате мазните и пържени храни.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles