10.2 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Бъбрив чатбот се провали на медицински тест

СhatGPT  успя да познае диагнозата едва на 17% от децата в проучване, в 83 на сто от случаите даде погрешни отговори

Популярен чатбот се провали на медицински тест. Популярният изкуствен интелект ChatGPT даде 83% грешки при поставяне на диагнози на деца и позна само в 17 на сто. Това показват данни от проучване, проведено в Ню Йорк, съобщи Ars technica.

То беше направено в педиатричния медицински център „Коен“. Нещо повече, показаните от него резултати са по-лоши спрямо тези проведени през миналата година с възрастни. Тогава той даде точност 39 процента.

Оказва се, че чатботът не успява да намери иначе известни връзки между различни заболявания и симптоми, които лекар знае и може да забележи. Според учените ChatGPT може да бъде обучен допълнително на тези конкретни данни и връзки с помощта на добавяне на релевантна и проверена информация от медицинска литература. Друга полза за бота може да бъде достъп до медицинска информация в реално време, която да позволи на модела да се прецизира и подобрява с нови данни постоянно.

„Проучването подчертава безценната роля, която има клиничният опит. То също така идентифицира критични слабости, които водят до високия процент грешки на ChatGPT и начините, по които да го преработят, за да се превърне в полезен помощен инструмент“, казват учените в доклада си.

Те допълват, че развитието на технологиите и големият интерес към изкуствения интелект показват, че внедряването им дори в медицината е неизбежно. Това обаче не означава, че те ще заменят лекарите, каквито прогнози има. AI ще може да им бъде добър помощник, но няма да успее да ги замести. Пределно ясно е, че изкуственият интелект не бива да се ползва за самолечение.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles