13.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024
spot_img

Владимир Путин – какво знае светът за дъщерите му?

Пътят на Владимир Путин към властта е дълъг, но целенасочен. Легендата разказва, че още на 16 Путин искал да влезе в редиците на Комитета за държавна сигурност (КГБ), но офицерът, който разглеждал молбата му, му казал, че „не кандидатът търси службата, а КГБ намира подходящите хора“ и след това му препоръчал да учи право и чужди езици.

Следвайки този съвет Путин записва да следва право в Ленинградския държавен университет, след което вече е привлечен от КГБ като щатен Служител. Там работи първо в контраразузнаването, а после е преместен в Първо главно управление, където следи работата на чуждите дипломати и консулства в Ленинград. Впоследствие е назначен за резидент на КГБ в Дрезден, Източна Германия, под прикритието на преводач, откъдето следял събитията и докладвал на Москва.

След падането на Берлинската стена той се завръща в Русия през 1990 г. и за кратко работи в родния си град като служител в университет, съветник по чуждестранните инвестиции на кмета на вече Санкт Петербург Анатолий Собчак, а впоследствие и заместник-кмет.

След загубата на Собчак на изборите през 1996 г. Путин се мести в Москва, където работи в администрацията на президента на различни позиции, а през 1998 г. е назначен и за директор на Федералната служба за сигурност (ФСС), наследила КГБ. Само година по-късно Путин поема поста министър-председател на Руската Федерация.

На 31 декември същата година изненадващо Борис Елцин подава оставка и според руската конституция премиерът на страната става действащ президент. Първият му декрет е, че срещу Борис Елцин и семейството му няма да бъдат предприемани наказателни преследвания (на фона на голям корупционен скандал, свързан с членове на семейството на бившия руски президент).

Малко по-късно през 2000 г. Владимир Путин печели и първите си избори за президент. Оттогава нататък той и неговата партия „Единна Русия“ са на власт в Русия и участват в създаването на световния дневен ред.

30 години продължава бракът на Владимир Путин с бившата му съпруга Людмила Путина, а краят му идва след началото на третия президентски мандат през 2012 г.

„Бракът ни приключи поради факта, че почти не се виждаме. Владимир е напълно потънал в работата си“, споделя Людмила през 2013 г. „Децата ни пораснаха, всяко от тях живее своя живот.“

Но не само някогашната първа дама на Русия пази дискретност около личния си живот. Двойката има две дъщери – Мария и Катерина, които изключително рядко попадат под светлините на прожекторите дори преди да пораснат.

Мария е родена в Санкт Петербург през 1985 г., а Катерина – в Германия през 1986 г., по времето, когато Путин работи за КГБ. И Маша, и Катя, както ги наричат галено, са кръстени на своите баби.

Когато семейството се премества в Москва през 1996 г., момичетата посещават немско езиково училище. Щом баща им става временно изпълняващ длъжността президент, двете вече не посещават редовни часове и започват домашно обучение.

За отношението на Путин към дъщерите си Людмила казва: „Не всички бащи са толкова любвеобилни с децата си, колкото той“, гласи изказване от правителствения уебсайт на президента. „А той винаги ги е разглезвал, докато аз бях тази, която трябваше да ги дисциплинира.“

Мария учи биология в колеж и се записва в медицинско училище в Москва, докато Катерина специализира азиатски науки в колежа. И двете момичета обаче посещават учебните заведения под фалшиви само личности – не е учудващо, че Путин прави усилия да скрие децата си от медиите и политиката, за да имат нормален живот.

36-годишната Мария в момента е медицински изследовател и живее в Москва със своя съпруг холандец Йорит Фаасен. Смята се, че двамата имат дете – през 2017 г. Путин признава споделя пред режисьора Оливър Стоун, че е дядо. Когато Стоун попита дали играе с внучето си, Путин отговоря: „Много рядко, за съжаление“.

Катерина, която днес е на 35 години, е опитна акробатична танцьока и заема висока позиция в Московския държавен университет, оглавявайки старт-ъп на стойност 1,7 милиарда долара. През 2013 г. тя се жени за руския милиардер Кирил Шамалов, с когото се развеждат 5 години по-късно, а бракоразводното дело им струва цели 2 милиарда долара.

Като всеки държавник обаче, и около личния живот на Путин кръжат слухове. Повечето от тях са свързани с бившата руска художествена гимнастичка Алина Кабаева.

Друга жена, с която руският президент също е свързван, е милионерката Светлана Кривоногих, чиято дъщеря Елизавета (позната повече като Луиза Разова) има „невероятна прилика с държавния глава“, пише независимият сайт Proect Media, провел собствено разследване.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles