19.4 C
София
сряда, май 8, 2024
spot_img

Време е за засаждане на есенните салати

Все още сме в сезона на свежите зеленчуци. Можем да си осигурим по-продължително време пресни салати, дори в напреднала есен, ако тя е топла и ги засадим сега.

Салатата е зимоустойчива зеленчукова култура. В Южна България почти винаги може да понася зимата на открито при предзимно засаждане. Нещо повече, тя издържа и на по-ниски температури, дори при 10 – 5 градуса.

За да имате добра есенна реколта, засадете ги на леко глинеста почва, но и черноземът върши не лоша работа. Целесъобразно е да се изберат сортове с кратък вегетационен период. Подходяща за целта е традиционната маруля,  която може да се яде 35-40 дни след засаждането и расте най-добре при температура от 10-15 °С. 30 г семена достатъчни за 1 дка.

За есенното отглеждане те се засяват в началото на август на открити  площи, препоръчва се използване и на агрел за запазване на необходимата почвена и въздушна влажност. На 1 m2 от лехата се засяват 1,5-2 г семена, 25-30 г семена са достатъчни за отглеждане на разсад за 1 дка. Семената се покриват с торо-почвена смеска, поливат се и лехите се засенчват. След поникване лехите се откриват, като се поддържа оптимална влажност на почвата. Разсадът е готов за разсаждане при формиране на 5-и 6-и лист. Това е приблизително 30-40 дни след засаждане.

За засаждане на един декар трябва да се отглеждат 10-15 квадратни метра разсадна площ. Необходимо е разсадът да се проветрява редовно,  да се поддържа умерена температура и влажност. Преовлажняването заедно с неправилно поддържане на въздушно газовия режим причиняват бързо развитие на болести мана и загниване на растенията. За целта се препоръчва към 20-то число на септември насажденията да се покриват с найлон, изпънат върху колчета или парник. Така ще се избегнат климатичните неблагополучия при рязко застудяване и обилни валежи.

Късната салата се засажда на високи лехи широки 70 cm на разстояние 25/25cm.

По време на вегетацията почвата трябва да се разрохква периодично и да се подхранва най-вече с престоял оборски тор. Поливането се спира, когато започне образуването на главите.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles