11.2 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

 Грижи за паднала птица

В горещините те често тупват на земята, малките буквално се изхлузват от гнездата, стават жертва на котки

В горещините не е изключение птици в полет да паднат или пък, кацнали на клонче, внезапно да тупнат на земята. Малките им буквално се изхлузват от гнездата и обикновено стават жертва на котки, ако не се намесим.

Естествено е, че искаме да помогнем, но знаем ли как да го направим. Пернатите изискат по-различни грижи от котките, кучетата и другите домашни любимци. Те не са доверчиви и трудно приемат помощта.

Ако ви се случи да намерите паднало птиче, не бързайте да го занесете у дома. Най-напред се огледайте и опитайте да откриете гнездото. Ако можете, качете се на дървото и положете мъничето в него. Възможно е по време на операцията майката да ви наблюдава скришом отнякъде и да се появи, едва когато ви види гърба.

Ако няма признаци, че мама е наблизо, а мъничето се нуждае от грижи, го вземете. То обаче може да е агресивно. Това е обикновено защитна реакция в резултат на страх. Ако е птица от защитен вид, потърсете организация, която се занимава с този вид – Дружество за защита на птиците, Зелени Балкани и Земя под закрила. Контакти с тях можете да намерите във Фейсбук или на електронните страници на дружествата. Важно е да е регистрирано обаждането ви, за да не ви подведат под отговорност. Ако оторизираните органи или от неправителствения сектор не го поемат, за да го заведат на лекар, вие го закарайте на ветеринар. В България кабинетите, които се занимават с пернати са малко. Ако сте в София или в Стара Загора, можете да се обърнете към специалистите съответно в Лесотехническия университет и Ветеринарния факултет на Старозагорския университет.

Ако птичето е здраво, но не можете да намерите гнездото, поставете го в кутия и я окачете на дърво. Така родителите ще го намерят. Не го оставяйте на земята, за на се стане храна на котка. Ако след няколко часа то все още е там, то трябва да го вземете със себе си и да търсите помощ от ветеринарен доктор. Това правете само, ако птичето е малко и не може да лети или е ранено. Ако птицата трябва да остане с вас, докато лекува раната си или се научи да се защитава, трябва да й осигурите достатъчно място. За пиленца грижите са по-особени. Те се нуждаят от повече топлина. Поставете ги в картонена кутия с много отвори, за да влиза в нея въздух или в кофшница с пролуки и капак. Ако имате излишни пари, купете кафез. На дъното поставете абсорбираща хартия, за да ви е удобно почистването. Новият временен дом се поставя в ъгъл на стаята, за да се получи усещането са по-голяма защитеност. В кутията или кошницата направете изкуствено гнездо от слама или друг материал.  Също така не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. Нужна е малко косвена светлина, за да се развие оперението на някои видове.

Ако птицата трепери, се нуждае от повече топлина, а ако напротив – задъхана е и изглежда уморена или задушена, се нуждае от разхлаждане.

Тя трябва да има постоянно вода на разположение и храна. Ако е в кафез и имате градина, добре е да я изнасяте там, за да не губи контакт с външния свят, в който ще се върне след възстановяване. Внимавайте да не я сложите на течение или на пряка слънчева светлина. Не докосвайте птичето, не го привързвайте към себе си. Ако това се случи, ще стане доверчиво и когато е на свобода, може да стане жертва на доброжелателни лица. Наложително е то да продължи да се страхува от хората, за да оцелее.

Колкото до храненето и вида храна, съвет ще Ви даде ветеринарният лекар или в зоомагазина. То е различно за видове птици.

Когато птичката е порастнала и оздравяла, настъпва моментът да я освободите от своите грижи. Занесете я и я пуснете на мястото, където сте я намерили – това е нейното естествено местообитание.

Не е правилно да я изтласкате от кафеза. Идеалният начин е да отворите вратичката и да й позволите да излезе и да проучи околностите си, докато се почувства достатъчно сигурна, че може да лети.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles