8.9 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Да върнат безплатните тестове при джипитата

Пациенти се безпокоят, че издаването им от пулмолозите застрашава хората с ХОББ, тъй като потоците се смесват

Направленията за безплатни PCR и антигенните тестове да се издават отново от личните лекари и да бъдат безплатни за пациентите по определени критерии. За това настояват от Пациентската организация „Заедно с теб”. 

„Предвид, регулярните посещения на кабинетите на пулмолозите от  диспансеризирани пациенти с ХОББ и астма и други диагностични случаи, считаме, че се създават условия за смесване на потоците, което е недопустимо в условията на засилваща се епидемична обстановка”, се мотивира в позиция до Министерството на здравеопазването председателят на организацията Пенка Георгиева.  

Според „Заедно с теб” ниският брой пулмолози, работещи в доболничната помощ и големият брой пациенти с постковид синдром, които търсят пулмологична помощ ще се затрудни много дейността на пулмолозите, поемайки и пациенти с остри респираторни инфекции, които трябва да бъдат прегледани в кабинетите. „Разбираме проблема на държавата, а именно че много граждани си правят PCR тестове за туризъм извън страната през летните месеци, но това има решение и в другите страни отдавна се прави. Нека безплатните PCR и антигенни тестове да важат само за територията на Р България за изписване на нужното лечение”, се казва още в позицията.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles