16.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Денят на свети Спиридон е

Мощите му се пазят на остров Корфу в Гърция, почитат го като покровител и помощник на хората, които търсят работа

Днес Православната Църква почита паметта на свети Спиридон Тримитунтски от Кипър. Вярващите го сочат като покровител и помощник на хората, които търсят работа.

Той бил обикновен овчар, оженил се, но овдовял и приел монашество. По-късно, заради неговата любов към Христос и към хората, бил избран за епископ. Със силната си вяра изцелил безнадеждно болния император Констанций. Бил прославен чрез много чудеса, които били знакове на проявената към него Божия милост.

Когато вече остарял, веднъж като жънел своята нива, се почувствал недобре и казал на жътварите, че му е дошло времето да замине при Господа. След няколко дни, като дал съвети на окръжаващите го да обичат Бога и ближния, той предал Богу чистата си душа през 348 г. на 78-годишна възраст. Погребали го в църквата на Светите Апостоли в Тримитунт. На гроба му, към който вярващите пристъпвали с благоговение, се извършвали много чудеса. Светите му мощи били пренесени в Константинопол към средата на VII век. След падането му под османска власт през 1453 г. свещеникът Георги Калохерет ги отнесъл в Сърбия, а оттам през 1460 г. – на остров Корфу (Керкира), където са запазени и досега в нетление, почти без видими изменения. Съхраняват се в сребърен саркофаг в храма „Св. Спиридон“ и се изнасят за поклонение три пъти годишно, като се прави тържествена лития с тях. по време на литията саркофагът с мощите се носи изправен. Одеждите, с които са облечени, се сменят два пъти през годината – тялото му се облича в нови одежди и обувки, но след шест месеца те са силно захабени, а обувките износени, тъй като и до ден-днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles