11.4 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Идея за тристепенно постно меню

Подходящо е и за вегани, скромни продукти, вкусът обаче е превъзходен

По време на пости много домакини се измъчват какво да приготвят у дома така, че всичик да са сити, но и да е вкусно. „Следвай ме“ Ви предлага идея за тристепенно меню.

АВАНТИ

За Вашата трапеза можете да намерите качествени стоки и на достъпни цени във веригата магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Поста супа от коприва

Копривата е идеалното разстение за балансиране на организма с минерали след зимата. Това растения детоксикира организма, подобрява метаболизма, стимулира имунитета и кръвообращението. Освен това, то регулира менструалния цикъл, идеално е за лечение на кожни заболявания, защита на бъбреците и жлъчния мехур, предпазва организма от възпалителни процеси, увеличаване на мускулната маса, регулиране на хормоналната активност, предотвратяване на диабета, при ниско кръвно налягане и успокоява хемороидите. В сурово състояние някои смелчаци се натриват с нея, за да лекуват артритни и остехондрични болки. Ястията с коприва са с неподражаем вкус.

Продукти: Коприва – 500 – 600 г, кромид лук – 1 глава, чесън – 3 скилидки, морков – 1 малък, картофи – 2-3 средно големи, домати – 2 малки нарядани или 2-3 лъжички паста или смлени, ориз – 1 шепа, сол и черен пипер – на вкус, вегета – на вкус, олио или зехтин – ½ водна чаша, но строго постещите могат да я приготвят и без мазнина.

Приготвяне: За почистването на копривата се ползват ръкавици, освен ако не лекувате артритно или остехондрично заболяване на пръстите. Тя се измива и нарязва. Морковът се нарязва, слага се най-напред във врящата вода. Добавят се кромидът, скилидките чесън, картофите и ориза. След като продуктите омекнат, се прибавят доматите, подправките и мазнината, ако сте решили чорбата да е наполовина селска. Вари се до готовност.

Постна яхния с картофи

Продукти:  картофи 600 г  (5-6 бр., големи), моркови – 1 голям или 2 малки, кромид лук – 1 голяма глава, грах – 1 консерва от 200 г, чушка – 1 брой, сол – на вкус, магданоз – на вкус, олио – ½ кафена чаша.  По желане може да се прибави 1 нарязан домат.

Приготвяне: В олиото се запържват за кратко нарязаният лук и моркови, прибавят се картофите, нарязани на едри парчета и чушките, заливат се с 1 ½ водна чаша гореща вода и се задушава под похлупак за около 5 минути. Прибавя се грахът и се посолява. Тук е мястото и на обеления и нарязан домат, ако решите да сложите. След това похлупакът се открехва и се вари още четвърт час до омекване на картофите. След като се махне от огъня, се прибавя нарязан магданоз.

Постен сладкиш с ябълки и грис

Продукти: пшеничен грис – 1 чаена чаша, брашно – 1 чаена чаша,  кафява захар – 1 чаена чаша (1/2 ч.ч. бяла), бакпулвер – 1 чаена лъжичка, канела – 1 чаена лъжичка, ябълки сочни – 1 кг, олио – 1 кафена чаша, орехи или други ядки по желание.

Приготвяне: Фурната се затопля на 180 градуса. Ябълките се настъргват на ситно ренде, оставят се за пет минути, за да пунат част от сока си или леко изстискваме с ръка, прибавя се канелата. В купа се смесваме останалите сухи съставки, а към плодовата смес се прибавя олиото. Тавата за печене, с диаметър не по-голям от 30-40 см (ако е по-голяма, се удвоява количеството продукти), се намазва с олио или се застила с хартия за печене. На дъното се посипва слой от сухата смес, следва слой от ябълковата. Редува се до свършване на количеството. Препоръчва се всеки слой да не е по-дебел от един сантиметър, за да не останат сухи участъци. Последният слой трябва да е с ябълки. Ако сте свършили ябълковата смес, нарежете на тънки филиики няколко ябълки и покрийте сладкиша с тях. Накрая се поръсва със смлени ядки по желание. След изпичане, което продължава 40 – 50 минути, се поръсва с пудра захар.

Някои домакини смесват всички продукти, получава се вкусна грис халва.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles