8.8 C
София
неделя, април 28, 2024
spot_img

Детето не помага вкъщи, как да го научим

Няколко трика, които може да приложи всяка майка, трябва само малко повече търпение

Никой не обича домакинската работа, още по-малко децата. Но ако поотрасналото дете изобщо не се включва в подредбата на дома и особено на собствената си стая, значи му позволявате твърде много. А липсата на хигиенни навици е най-лошата услуга, която може да направите на децата си.

Децата ни се нуждаят от любов, нежност и разбиране, за да са здрави и щастливи. Нашата върховна родителска цел е да им ги дадем, но без да прекрачваме тази тънка разделителна граница, зад която стои прекомерното разглезване. Което не е добре и за двете страни.

Най-добрият начин да привлечете децата в домакинската работа е да направите така, че да прилича по-малко на работата. Следните съвети ще ви помогнат, за да мотивирате детето си да изпълнява задълженията си:

  • Дайте му задачи, които то може да изпълни. Няма как четиригодишния ви син да изглади завивките, а осемгодишната ви дъщеря да приготви вечеря. Дайте на всички задача според възможностите им.
  • Подкрепете детето. Ако се нуждае от помощ – не отказвайте. В крайна сметка, на колкото повече умения го обучите, толкова повече той ще ви помага в бъдеще.
  • Измислете система за възнаграждение. В края на всеки месец детето може да получи малък подарък в зависимост от това колко добре е работило. Но не забравяйте, че развитието на жизненоважни умения остава на първо място, а не наградата. Детето трябва да разбере, че изпълнението на домакински задължения ще му помогнат в бъдеще. То трябва да ги прави не за подарък, а за придобития опит.
  • Въведете разнообразие в изпълнението на домашните задължения. Не е необходимо задачата на детето винаги да е изхвърлянето на боклука. Може един ден да помогне в кухнята, друг ден да почисти стаята си, на третия – да измете пода.
  • Не давайте на детето много задачи едновременно. В крайна сметка то помага в къщи, не работи тежък труд. Всичко трябва да бъде умерено. И не забравяйте да му кажете „Благодаря“ в края. Детето трябва да разбере, че родителите са благодарни за помощта му и оценяват това, което прави.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles