11.8 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Децата на слънцето

Тризомия на 21-та хромозома е причина за синдрома на Даун

Проф. Радостина Александрова, БАН

Днес е 21 март – Световният ден на синдрома на Даун, който има за цел да повиши информираността за това състояние. Отбелязва се официално от ООН от 2012 година.

Проф. Радостина Александрова

Изборът на тази дата – 21-вия ден от 3-ия месец, съвсем не е случаен. Свързана е с причината за синдрома на Даун, т.нар. тризомия на 21-вата хромозома. Точно присъствието на тази допълнителна хромозома го отличава и обуславя особеностите му.

За синдрома на Даун бихме могли да говорим доста и се надявам да намеря малко време, за да напиша материал по тази тема. Днес и тук искам просто да напомня, че всеки един от нас е уникален и уязвим, но и красив и силен по своему.  Различни сме, за да се допълваме и да си помагаме. Да се учим един от друг.

Хората със синдрома на Даун са просто част от пъстротата на живота, слънчева усмивка и протегната ръка за приятелство. Те имат нужда от точно толкова любов и грижа, като всички останали.  И имат същите стремежи и желания.

Няколко факти от страницата на Световната фондация за синдрома на Даун:

Продължителността на живота на хората със синдрома на Даун се е увеличила повече от два пъти;

Много хора със синдрома на Даун завършват гимназия и все повече продължават образованието си след това. Нараства броят на колежи и университетите, които предлагат програми за студенти със специални потребности;

Някои хора със синдром на Даун живеят самостоятелно или в подпомагана независима организация. Все още малък, но нарастващ брой имат романтична връзка и дори се женят;

Много хора със синдром на Даун могат да работят, да участват като доброволци в различни дейности, да гласуват. Сред тях има актьори, спортисти, модели…

Познати са различни форми на синдрома на Даун. Няма как той да бъде излекуван, тъй като не е  възможно (поне на този етап) да премахнем тази излишна 21-ва хромозома. С това състояние се ражда едно на 700 деца. От всички раси и социални прослойки.

Много е важно специализираните грижи за бебетата и децата със синдрома на Даун да започнат колкото се може по-рано, да се провеждат още през първите пет години от живота им. Това може да е от голямо значение за физическото и интелектуалното им развитие.

Наричат ги Ангелите на Земята и Децата на слънцето. Защото са мили и добронамерени – такива, каквито трябва да бъдем всички. Да не го забравяме!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles