11.1 C
София
петък, май 10, 2024
spot_img

Днес почитаме паметта на Св. безсребреници и чудотворци Кир и Йоан. Св. мчци Серапион и Папий

Братя и сестри, когато ни сполетят болести и страдания, вместо да роптаем и да се озлобяваме срещу живота, както обикновено реагираме, нека не забравяме, че болестите са израз на това, че равновесието на душевните ни сили е нарушено, сигнал за това, че трябва да отстъпим няколко крачки назад от надменното си „Аз“ по посока на смирението, да се опитаме да отстраним от себе си злобата, завистта, съмнението, страха, да си припомним кой е Изворът на всеки живот – Господа Иисуса Христа и да се възползваме от средствата, които ни предписва светата Църква – пост, молитва, покаяние, причащение.

Честват се на 31 януари Св. безсребреници и чудотворци Кир и Йоан. Св. мчци Серапион и Папий

През време на управлението на император Диоклетиан се родил св. Кир. Получил възпитанието си в Египетската страна, в основания от Александър македонски град Александрия. По своите познания той бил прочут лекар и изцерявал телесните болести напълно безплатно, а с боговдъхновените си слова и с примера на добродетелния си живот лекувал душевните недъзи на хората.

При гонението на императора вети Кир бил обвинен пред началника на града в това, че е християнин и че наставлява мнозина в християнската вяра. Началникът наредил веднага да го задържат. Като узнал за това, свети Кир избягал от града, напуснал Египет и отишъл в Арабия, където приел монашески образ. По това време в Едеса живеел свети Йоан – благочестив християнин, който имал почетно воинско звание. Когато започнало Диоклетиановото гонение срещу християните той оставил воинското си звание и счел всичко това за суета и отишъл в Йерусалим, където чул за свети Кир и за извършваните от него чудеса.

Светите мъченици  загинали за Христа  в 31-ия ден на януари. Тайни християни взели телата им и ги погребали с почит в отделни гробове в църквата „Свети апостол и евангелист Марк“: в единия гроб – светите мъченици Кир и Йоан, а в другия – света Атанасия и дъщерите й, които по-рано станали ученици и духовни чеда на св. Кир. След много години, при царуването на благочестивия цар Теодосий Младши, свети патриарх Кирил Александрийски, по Божия заповед чрез ангел, пренесъл мощите на светите мъченици Кир и Йоан в едно селище, наричано Манутин, за да прогонят оттам множество бесове, за слава на Христа, нашия Бог, прославян с Отца и Светия Дух во веки. Амин.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles