11.4 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Днес се навършват 169 години от раждането на Винсент Ван Гог

Животът и творчеството на Винсент Ван Гог

   Винсент ван Гог е сред най-известните нидерландски – всъщност от мнозинство изкуствоведи, анализатори и специалисти той е смятан за втория най-талантлив и успешен художник на Нидерландия след Рембранд. Въпреки че е най-великият художник на своето време, Винсент Ван Гог живее беден и скромен живот, защото прекарва по-голямата част от времето си…рисувайки.

   Ван Гог използва умело цветовете, нанася по иновативен начин боите по платното и възпроизвежда по невероятен начин формите и предметите. Той е сред първите пост-импресионисти.

  Той е роден на 30 март, 1853 г. в заможно семейство, в малко нидерландско селце близо до белгийската граница. Баща му е бил пастор, а майка му е била изключително властна, но обичаща. Ван Гог има още 4 братя и сестри. До смъртта си през 1890 г., когато е само на 37 години, Ван Гог създава над 2100 творби. Не е продал нито една картина, докато е бил жив. Той е самоук художник и е започнал да рисува чак на 27 години.

       За живота на Винсент знаем от 820-те писма, които той е написал на по-малкия си брат Тео, който го е подкрепял финансово и емоционално.

       Винсент е бил много упорито дете, обичал е цветята и животните. Не е проявявал влечение към рисуването, но на 16 години е изпратен да работи в художествена галерия в Хага. През 1873 г. е повишен и заминава да работи в Лондон. След това заминава да работи за същата галерия, но в Париж. Ван Гог бил в търсене на подходяща професия. Обичал да рисува и често изпращал рисунките си в писмата до брат си Тео. Бил учител в Лондон, проповедник.

       Но това не било неговото призвание. Най-накрая на 27 години, Винсент започнал да взима уроци по рисуване. Антон Мауве, от училището в Хага, бил сред първите учители по рисуване и вдъхновители на Ван Гог. Но по същото време Ван Гог се запознава с проститутката Сиен, която е бременна и има и още едно малко дете, прибира я в дома си и се грижи за нея, а тя му позира. Това не се одобрява от семейството му и брат му Тео спира да му помага финансово. Винсент е принуден да напусне Сиен и да се прибере при семейството си в Нидерландия.

       Това е период на много тъмни и тъжни рисунки изобразяващи бедни и отрудени селяни. Тогава създава известната си картина “The Potato Eaters” – “Ядящите картофи”. Баща му умира и Ван Гог заминава за Антверпен през 1885 г. Там се запалва по японското изкуство. Записва се в Кралската академия по изящни изкуства в Антверпен, но не е особено впечатлен от обучението. През февруари, 1886 г., Винсент заминава за Париж. Там настъпват сериозни промени в стила на рисуване на Ван Гог. Брат му Тео работи там като управител на художествена галерия Монтмарт, която била център на импресионистите. Винсент се премества в малкия апартамент на Тео и отново започва уроци по рисуване. Създава хубави отношения и с други художници, с които обменя опит.

       Ван Гог започва да рисува цветя във вази поради липсата на пари за модели, но и вдъхновен от провансалския художник Адолф Монтичели. Цветовете на картините му стават по-ярки. Той излага картините си в едно парижко кафене, собственост на тогавашната му любовница Агостина Сегатори, но без успех.

       По това време започва импресионистичното течение и Винсент е привлечен от творбите на Дега и Моне. Ван Гог започва да твори заедно с Емиле Бернард и се запознава с Пол Синак, който повлиява на Винсент със своя ярък рисунък с точки. По това време Ван Гог рисува и портрети. Но неприветливото време на Париж изпраща Винсент в южните части на Франция. Той оставя като подарък своя собствен портрет на брат си Тео.

       Настанява се в малкото градче Арлес, където разполага със собствено голямо пространство за творене. Там рисува и своята спалня през 1888 г. Започва да рисува заобикалящата го природа и прави много красиви пейзажи.

       Ван Гог започва да рисува на газова лампа, за да предъздаде живота през нощта и създава много картини като “Night Cafe” – “Нощно кафене”, “Cafe Terrace at Night” – “Кафе-тераса през нощта”, “Starry Night Over the Rhone” – “Звездна нощ над река Рона”.В своята жълта къща в Арлес, Ван Гог иска да създаде място за художници, в което да кани приятели. Първият художник, който Винсент кани е Пол Гоген. Вдъхновен от идването на Гоген, Ван Гог създава четири картини на слънчогледи за една седмица и украсява стените в спалнята на Гоген с тях.

       Гоген бил шокиран от хаоса, който заварва в дома на Ван Гог. Той се захваща с финансите и готвенето, а Винсент пазарува. Тяхното съжителство било много ползотворно и двамата творяли активно. Ван Гог създава картината с двата празни стола и започва да рисува по памет. По това време Ван Гог създава и два портрета на Джоузеф Роулин, с който обича да си прави компания в кръчмата и на жена му Августин Роулин. През декември 1888 г. Пол Гоген рисува как Ван Гог създава картината си “The sunflowers” – Слънчогледите”. Но една пиянска свада слага началото на края на добрите отношения между Ван Гог и Гоген. Винсент хвърля празна чаша по главата на Гоген, но той успява да се предпази. През същия месец Тео се сгодява и Винсент се страхува, че финансовата помощ на брат му ще спре. През нощта умопомрачения Ван Гог заплашва Гоген с нож преди да отреже собственото си ухо. Художникът прекарва две седмици в болница, през които Гоген окончателно го напуска. След прибирането си обратно в къщи, Ван Гог създава авто-портрета си с превързано ухо.        Независимо от лошото стечение на обстоятелствата, започна един удивителен и производителен период в живота на Ван Гог. Но за съжаление следват отново тежки моменти – халюцинации, параноя, агресия и Винсент отново попада в болницата, после в психиатрична клиника, където създава и едни от последните си, знакови творби “Starry Night” – “Звездна нощ”, “A Wheat field, with Cypresses” – “Житно поле с кипариси”, “А landscape with olive trees” – “Пейзаж с маслинови дървета”, “Irises” – “Ириси”. Винсент създавал по 1 картина на всеки 2 дни. Но състоянието му продължавало да се влошава, един ден Ван Гог се опитал да се отрови като изпие боите си.

Той е приет в психиатрична болница, където развива екстремна депресия. Независимо че напуска болничното papertyper заведение, той не е излекуван. На 27 юли 1890 г. Винсент ван Гог е застрелян в стомаха самия него или от друг човек. Той почива два дни по-късно – на 37-годишна възраст.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles