4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Добруджански солен кекс

Бърза и вкусна закуска, а защо не и лека вечеря на верандата

От: Ани Тошева

Случвало ви се е домашните да искат домашно приготвена закуска, а никак да не ви се иска да мятате палачинки над котлона в жегата. Можете да им угодите с един вкусен солен кекс. Предлагаме ви рецептата така, както го приготвят в Добруджа.

Най-качественото е в магазини АВАНТИ (ТУК)

Подходящ е за кафе, но защо не и с чаша бяло вина, ако сте решили да вечеряте с него. Най-доброто за вашата трапеза можете да намерите в магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Необходими продукти:

4 средно големи яйца

4 супени лъжици олио

1 чаени чаша кисело мляко

1 чаена лъжицка сода за хляб

2 чаени чаши брашно

+ малко сирене, кашкавал, шумака и други добавки по избор

+ олио за намазване на тавичката за печене и брашно за поръсване.

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със щипка сол. Добавете олиото и разбийте отново. В киселото мляко сложете содата за хляб и след като сместа шупне я изсипете при разбитите яйца. Разбъркайте и постепенно добавете брашното. Когато сместа стане гъста можете да добавите към нея нарязани на ситни кубчета сирене, кашкавал, шунка, маслини, сушени домати и ситно нарязан копър(всеки сам избира какво да добави в тестото). Тавичката или формата за кекс се намазва с олио и се поръсва с брашно, за да извадите по-лесно кекса. Пече се на 170-180 градуса в предварително загрята фурна за около 20-25 мин. Проверява се с клечка за зъби дали е изпечен отвътре.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles