8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Дюекелел – гъби с индийско орехче

Средновековните майстор готвачи във Франция имат огромен принос за развитието на френската кухня до състоянието й, което познаваме днес.

Независимо, че в нея птиците и дивеча са широко застъпени, гъбите и до днес са на почит – като предястия, основно блюдо или дори само като подправка. От Франция тръгва и модата някои ястия да се приготвят с алкохол, за да се подсили очарованието на основния продукт.

Следвай ме” ви предлага дюекелел – гъби с индийско орехче и сметана. Те могат да бъдат отлично предястие, както и гарнитура към основното местно блюдо на Коледа или на Нова година.

Продукти: гъби – 1 кг, олио – 3 супени лъжици, краве масло – 1 – 1,5 супена лъжица, кромид лук – 3 средно големи глави, сметана -200 г, бяло сирене настъргано – 150 г, индийско орехче, чубрица, сол – на вкус, коняк, бренди или бяло вино – ½ кафена чаша.

Приготвяне: Измитите гъби се нарязват на филийки. В тенджера се загряват 3 суп. лъжици олио и 1-1,5 суп. лъжица масло. В мазнината се пържи нарязаният на ситно лук. Когато той омекне, се слагат гъбите. Когато и те омекнат, се слага сол на вкус. Добавя се сметаната, сиренето, индийското орехче, чубрицата и алкохола. Разбърква се често, за да не загори. Достатъчно е гъбите да клокочат в сметанената смес не повече от 3-4 минути

И да се махнат от огъня. Ястието е готово за консумация.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles