12.1 C
София
сряда, май 1, 2024
spot_img

Електронните цигари разболяват сърцето

Ароматните течности в тях засягат фатално кръвоносните съдове

Електронните цигари, които станаха така актуални в последните години сред пушачите, които не могат да оставят обичайните, могат да се окажат твърде опасни за здравето. Те удрят сърцето, тъй като повишават риска от сърдечносъдови заболявания. Това твърдят учени-медици от Станфордския университет, съобщава изданието „MedicalXpress”.

Те са установили, че е-течните ароматизатори в тях засягат ендотелиалните  клетки. Тези клетки покриват вътрешността на кръвоносните съдове и имат предпазен характер. Проучване показало, че след употребата на електронна цигара, те са по-слабо жизнеспособи, а нивата на молекулите, които имат отношение към увреждане на ДНК и клетъчната смърт се повишават.

Предишни проучвания доказват, че ароматите на мента и канела в цигарите е най-опасен, тъй като те разширват алвеолите на белите дробове и те поглъщат повече опасни вещества.

Сърдечносъдовите заболявания в САЩ за причина за 1/3 от смъртните случаи, за които има данни, че имат връзка с тютюнопушенето.

„В Европа смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания са 5-6 млн. годишно. В България до 66% от смъртните случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, катов не малък процент от тях първопричината е тютюнопушене”, казва д-р Армен Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България.
По данни на Световната здравна организация тютюнът убива всяка година по 7 млн. души от населението на земята.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles