6.1 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Е-платформа казва на българи в чужбина къде има работа в BG за тях

Новосъздадената електронна платформа „Гид към България“, създадена от сдружението „Тук-там“ предоставя за информация за образованието, живота и работата у нас на сънародници, които искат да се завърнат от чужбина. Тя вече има и предложени конкретни работни места в големи фирми, които търсят служители (Вижте ТУК).

Своеобразният гид инфоэрмира и за отпускани стипендии и събития.

“Българите с опит в чужбина са един от приоритетите ни в Министерство на труда и социалната политика и имаме подготвени мерки, с които да ги подпомагаме при завръщането им. Наблюденията, които имаме от кариерните форуми за българи в държавите в Европа показват, че повече от половината млади хора имат нагласата да стартират или продължат кариерния си път у нас и вярвам, че България предоставя възможности както на тях, така и на българите с повече натрупан опит да се развиват тук”. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на представяне на платформата.

Резултатите от проучване на сдружението сред повече от 4600 човека показват, че над 50% от българите, живеещи в чужбина, обмислят завръщане в България. А 40% от тези обмислящи завръщане изпитват затруднения с намирането на информация, свързана с това важно решение. Темите, които най-много вълнуват анкетираните наши сънародници зад граница, са на първо място информация за търсене на работа в страната, а на второ — отговори на въпроси, свързани с практичните стъпки за преместване, намиране на жилище, уреждане на здравни осигуровки и т.н. Информация за социалния живот, култура и спорт в България също са сред най-търсените теми. 80% от българите в чужбина споделят, че искат да останат информационно свързани с родината си.

Георги Стоянов, който се е прибрал в България преди 6 месеца след пребиваване в Испания, САЩ и Холандия, сподели, че намирането на компания, която да съвпада с кариерната му визия е един от най-важните фактори при избора и е уверен в решението си да се прибере, защото тук е намерил компания, която му пасва идеално. Смята, че гидът съдържа обстойно и вдъхновяващо съдържание, което би помогнало на хора като него да се върнат в България безпроблемно.

Представянето на платформата събра на едно място различни организации, които работят по теми свързани с българите в чужбина и показа желанието им да си сътрудничат. Присъстваха и работодатели, комуникационни експерти, личности от обществения и политически живот, представители на бизнеса, неправителствени организации, търговски камари и чуждестранни посолства.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles