11.8 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Заплатите само по банков път

Става задължително за фирмите с над 100 служители, замислят освобождаване от такса ATM при минимално възнаграждение

Заплатите в България вече ще се плащат само по банков път. Това ще важи само за тези от тях, които имат над 100 служители. Идеята е на финансовият министър Асен Василев. Първоначалното му намерение бе изискването да важи и за тези с 50 наети човека. Предложението беше одобрено окончателно от депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС и е една от многото мерки, набелязани от него в опит да подсили събираемостта на приходи в бюджета. Оказва се, че извън това задължение остават магазини, ресторанти, барове, кафенета и редица други обекти от обслужващата сфера.

Срещу мярката на министър Василев скочиха от „Възраждане“ и БСП, които застъпиха тезата, че това пречин а бизнеса, а и таксите, които взимат банките при тегледе на пари от АТМ, тоиест банкомати, са големи.

По тази тема финансовият министър посочи, че е говорено с банките, които са готови да освободят от такси получаващите минимална заплата лица. Това бе официално заявено и от Асоциацията на банките в България в началото на седмицата.

Асен Василев лансира и идеята във всички пощенски клонове, включително и в малките населени места, да се инсталират терминали, от които да се теглят пари без такса, така че в малките населени места да не става проблем. По думите на министъра това вече е обсъждано с „Борика“, която оперира едноименната система за междубанкови разплащания.

От БСП описаха като „неразбираемо“ как това ще стане и обвиниха държавата, че помага на банковия бизнес. Според лявата партия новото правило обхваща около 1500 предприятия в България. Впоследствие депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че се подготвя текст, който да задължи банките да не удържат такси на задължителните банкови преводи на заплата. Народните представители приеха още  дивидентите да се плащат само по банков път, ако сумите са над 1000 лева. Първоначалната идея на финансовия министър бе за всички дивиденти без праг, а впоследствие се поправи и сложи лимит от 500 лв. По-високия праг бе предложен от „Демократична България“ след разговори с бизнеса и в крайна сметка бе приет.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles