10.3 C
София
събота, май 4, 2024
spot_img

Изкуствен интелект ще ни отказва от цигарите

Дигиталният промоутър вече е разработен, на осем езика, 24 часа в денонощието той ще ни съветва как да бъдем здрави

Изкуствен интелект (ИИ) ще ни отказва от тютюнопушенето, като ни пояснява опасностите и рисковете, които то крие. Дигиталният промоутър вече е разработен, съобщиха от Световната здравна организация.

Прототипът е с подобрена емпатична реакция, обозначен е от създателите си като S.A.R.A.H. (САРА) и се поддържа от Soul Machines Biological AI. Той използва нови езикови модели и авангардни технологии. Разработката може да съветва 24 часа в денонощието на осем езика по различни теми, включително хранителните навици и въпроси от сферата на психиатрията и техники за премахването на стреса. Освен това АОL, както наричат съкратено в Европа изкуствения интелект, притежава способността да помага на хората да разберат по-добре рисковите фактори за някои от водещите причини за смърт в света. В това число влизат и рак, диабет, сърдечни и белодробни заболявания.

САРА сега се захранва от генериращ ИИ,  а не от предварително зададен алгоритъм или скрипт. Това й помага да предоставя по-точни отговори в реално време, като участва в динамични персонализирани разговори, отразяващи по-точно човешките взаимодействия. Тя предоставя нюанси, съпричастни на отговорите на потребителите.

„Бъдещето на здравеопазването е цифрово и подкрепата на страните да използват силата на цифровите технологии е приоритет за СЗО, каза нейният генерален директор д-р Тедрос Гебрейесус. От организацията заявиха, че ИИ има огромен потенциал за укрепване на общественото здраве, но повдига и етични проблеми, включително справедлив достъп, поверителност, безопасност и точност, защита на данните и пристрастия.

Предишни разработки на САРА бяха използвани за разпространение на критични съобщения за общественото здраве под името Florence по време на пандемията относно вируса, ваксините, употребата на тютюн, здравословното хранене и физическата активност.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles