12.1 C
София
четвъртък, май 2, 2024
spot_img

Иск от 600 000 лв. за разменените бебета в АГ „Шейново“

Всяко семейство ще претендира за 300 000 лева, сумата е за причинени неимуществени вреди на родителите и близките на децата

Общо 600 000 лева обезщетение искат семействата на разменените бебета, съобщиха техните адвокати пред БТВ.

Предложенията за доброволно решаване на спора ще бъдат внесени в лечебното заведение. По 300 000 лева претендират двете семейства на разменените бебета. Сумата е за причинени неимуществени вреди и според адвокатите тя няма да е само за родителите на децата, а и за близкия им семеен кръг.

Адвокатите с разменените бебета при предаването им на техните биологични родители

След като внесат исковете си в болницата, те ще трябва да се обсъждат и гласуват от Столичния общински съвет. Ако цялата сума не бъде одобрена, предстои съдебна битка.“

Разговорите между адвокатите на двете семейства и юристите в болница „Шейново“ за изплащане на обезщетения са започнали още на 3 януари – 10 дни преди бебетата да бъдат разменени.

Tогава, както и сега, претенцията, след като я обсъдих обстойно с моите доверители, погледнах кръга засегнати лица, анализирах всичко това и смятам, че една сума от 300 000 лева би била справедлива в този вариант“, коментира адвокат Стоян Стойков.

„В момента се изготвя едно споразумение – предложение до болницата и до общинския съвет. Предлагаме да бъде заплатена сума, която да обезщети претърпените вреди“, каза адвокат Тодор Мангъров. Така – засегнатите семейства настояват за общо 600 000 лева. Едната майка – Севда Михайлова, иска част от парите да отидат при нейни близки.

„За Севда да бъдат около 200 000 лева и вече остатъкът да бъде разпределен поравно между майка ѝ и дъщеря ѝ“, уточни адвокатът на семейството.

Според родителите на другото бебе обезщетението трябва да е не само за тях, но и голямата му сестричка, която ходи на детска градина и дядо му.

„Бащата на един от родителите е най-тежко засегнат. Отглеждаше малката дъщеря, когато те бяха по срещи. Трябваше да обяснява къде са майка ѝ и баща ѝ, трябваше да обяснява защо майка ѝ е тъжна на Коледа, на новогодишните празници, каква е причината, бащата защо е тъжен“, обясни адвокат Стоянов.

От болница „Шейното“ заявиха пред БТВ, че ще коментират претенциите към лечебното заведение, след като бъдат внесени официално при тях. Засега Столичната община – принципал на болницата, също запазва мълчание.

С коментар пред БТА излезе юристът на болница „Шейново“ Вили Костадинова. „Искът от 300 000 лева от семейството на едно от разменените бебета е твърде висок”, каза Костадинова. По думите ѝ този размер не кореспондира с размера на обезщетенията, които се присъждат в други, много по-тежки случаи на причинени неимуществени вреди. В конкретния случай са неимуществени вредите, които се изразяват в страдание, болка и стрес.  

„Искът, който е депозиран днес, е от едната майка – Севда Михайлова. Утре Съветът на директорите на болницата ще разгледа постъпилия иск и след това той ще бъде придвижен до Столичната община, която е принципал на лечебното заведение, тъй като споразумение може да бъде сключено единствено и само с разрешение на Столичната община”, допълни Костадинова. Предстои да се уточни дали от Столичната община ще бъдат съгласни да се сключи споразумение и при какви параметри.

Претенцията от 300 000 лева, освен от Севда Михайлова, е от още две лица, които са посочени в искането, без да се уточнява каква е родствената връзка между тях, като е описано само, че са близки, каза още Костадинова.

Адвокатът, който представлява другото семейство, публично заяви, че и те ще депозират претенция, но към настоящият момент няма постъпила в деловодството на болницата, каза още Величкова. 

През декември 2022 г. в болница „Шейново“ се установи случай на разменени новородени деца, родени през септември същата година. Според директора на лечебното заведение д-р Румен Велев размяната е станала при първото предаване на децата на майките им и случилото се той окачестви като „низ от нелепи случайности“. Децата вече са при биологичните си родители.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles