10.3 C
София
събота, май 4, 2024
spot_img

Историята за една истинска любов заснета във филм

Едва ли има човек, който да не е чувал за създателя на модерната турска държава – Кемал Ататюрк. Това, което не всички знаят е, че голямата и единствена любов на бащата на турската нация е една красива българка – Димитрина Ковачева, наричана още Мити.

Български и турски творци ще снимат съвместен филм за горчиво-сладката любовна история на Ататюрк и българско момиче, за която се смята, че е оставила неизлечим белег върху живота му, ще бъде разказана с помощта на филм, който ще бъде готов през октомври 2023 г., пише днес турският в. „Хюриет“.

Лентата „Димитрина“ е посветен на кратката любовна афера между Мустафа Кемал Ататюрк, основател на Република Турция, и Димитрина Ковачева, дъщеря на българския генерал Стилиян Ковачев, в началото на миналия век.

Евтим Милошев ще продуцира лентата за Мустафа Кема.

Има толкова много разкази за любовта между Кемал и красивата Мити, че днес е трудно да разграничим мита от истината. Все пак тяхната история е завладяваща, истинска и изпълнена с много силна и пламенна любов, която остава с двамата до самия им край.

Турския Брад Пит -Къванч Татлъту е сред най – високо платените артисти в родината си. Предполага се, че ако се съгласи да участвя в филма за Кемал Ататурк може да поиска 500 000 долара. Между двамата има поразителна визуална прилика.

Идеята за филма е на бившия министър на културата Вежди Рашидов.

Филмът ще бъде заснет от „Фикри Харика“, базирана в Турция компания, която постигна сериозен успех с предишната си продукция – „Дилберай“.

Запознанството на Ататюрк започва с неговото изпращане в София като военен аташе през 1913 г. 32-годишният османски офицер се среща с Ковачева по време на събиране в българската столица, пише „Хюриет“.

През 1915 г., след избухването на Първата световна война, Ататюрк е отзован обратно в Истанбул и това слага край на романса с Димитрина Ковачева.

Ататюрк става първият президент на републиката и служи в това си качество до 10 ноември 1938 г., когато почина в Истанбул на 57-годишна възраст от цироза.


По традиция турците посещават мавзолея му в Анкара всеки 10 ноември и отдават почит на Ататюрк. 
 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles