8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Ползите от морската почивка

Всеизвестно е, че отдиът на море не е само забавление, но и зареждане за добро здраве. Излежаването на плажа е не само пълен релакс, но и терапия, а и природен начин да се подмладим и разкрасим.

Плуването има доказан ефект за мускулите, ставите, доброто здраве на кожата и цялостно раздвижване на тялото. То е приятно занимание, гарантиращо здраве особено в морската вода, която заради състава си има безброй ползи за кожата. Не всички обаче умеят да плуват. За тях също е добре да вливат във водата, докъдето могат. така пясъкът на морското дъно и солената вода ще направят своето – идеален пилинг за петите и ходилата, а обтвриването на лицето точно с морска вода подпомага за спасяването от акне, кожни проблеми, проблеми с пигментацията и заличаване на белези.

Това се дължи на минералите в морската вода, които кожата абсорбира, и по този начин става по-здрава, еластична и изглежда по-млада. В морската вода се съдържа също натриев хлорид, който има почистващо действие и отпушва порите.

Прочиства и носа – достатъчно е да шмръкнете дори съвсем малко морска вода, ако носът ви е запушен и пълен, и ще се почувствате по-добре. Дори лекарите препоръчват прочистване на носните канали със солена вода. Затова почивката на море се препоръчва на страдащите от синузит.

Водата действа и като естествен шампоан. Ако косата ви е мазна, морската вода ще й се отрази добре. Ще премахне излишния себум, а също и натрупаните вредни вещества от балсам, спрей, лак за коса. Ако имате проблеми с пърхота, морската вода ще ви помогне да ги решите. Тя е полезна и за хората с мазна – почиства скалпа и отмива замърсяванията, в следствие на което косата става по-суха. Имайте предвид обаче, че ако страдате от изтощена и вяла коса, тогава морската вода в комбинация със силните слънчеви лъчи може да увреди допълнително косъма. Затоа, преди море, по време на море и след това те трябва да й прилагат подсилващи маски.

Плуването гори много калории и ви улеснява в оформянето на мускулите на ръцете, раменете и краката.

Морският пясък е идеална основа за ексфолиант, а терапията с него може да си правите дори докато просто си стоите на плажа. Достатъчно е да масажирате бедрата и ходилата си с мокър пясък, докато лежите на брега на морето. По този начин отстранявате мъртвите клетки и правите кожата по-еластична и мека.

Пясъкът ви улеснява да се поддържате във форма. Може да правите сутрешен или вечерен джогинг на плажа или просто да се разхождате по него редовно. Песъчинките затрудняват движенията ви и вие горите до 50% повече калории, отколкото при джогинг или разходка по обикновен терен.

И най-вече ползите са от слънцето и топлината. Защото тялото се зарежда с витамин D – хората, които страдат от липса на витамин D, са предразположени към депресии. Половин час излагане на слънце на ден решава проблема. Наличието на достатъчни количества от този витамин намалява и риска от сърдечни атаки, алцхаймер и остеопороза.

Когато сме на море, е почти престъпно да не се хапват морски дарове. Ползи, разбира се, има и от тях. Редовното ядене на пресни морски дарове и риба ви поддържа в отлично здраве. Те намаляват холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания; стимулират мозъчната дейност, подобряват паметта и оказват благотворно влияние върху зрението.

Както разбирате, ходенето на море си е направо задължително. Затова пускайте си отпуска, стягайте багажа и заминавайте. Какво по-хубаво от това мечтаната морска почивка да е един от най-добрите начини да се поддържате в добро здраве?

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles