12.6 C
София
четвъртък, май 9, 2024
spot_img

Карфиол на фурна за вегани и постещи (ПОЛЗИ + РЕЦЕПТА)

Поднесете го с парченца лимон, заквасена  сметана или в традиционния сос бешамел, всички на трапезата ще са очаровани

Карфилът – този кръстоцветен зеленчук се купува през есента за приготвянето на туршии, но много хора го обожават задушен или като основно ястие. В последно време той нашумя и като основа за блат на кето пица – без въглехидрати, глутен и излишни калории.

Може би заради вкуса и аромата му, някои деца и възрастни умишлено избягват да похапват карфиол, но не знаят какво изпускат. Той е богат на доста хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, особено през този сезон, в който има много вируси, атакуващи тялото. Това са витамините К, В6, С (само ако се консумира в сурово състояние), фолиева киселина, а също и калий, манган, магнезий и други.  Освен витамините и минералите, зеленчукът е богат на протеини и омега-3 мастни киселини. Всички те се грижат за образуването на тъкани, здравето на нервната система и по-добрия метаболизъм.

„Следвай ме“ ви предлага една базова рецепта за печен карфиол, който с подходящ сос или без него, можете да превърнете в идеално мезе за чаша бира, бяло вино, а защо не и за червено. Всичко необходимо за доброто настроение на Вашата трапеза можете да намерие във веригата магазини АВАНТИ (виж ТУК).

                                      КАРФИОЛ НА ФУРНА

Продукти и приготвяне:  кардиол – една средно голяма глава, шафран, зехтин илио олио – 250 млл,  сол – на вкус. От следните подправки се приготвя марина, на вкус:   червен пипер, чубрица, самардала, кимион. От тези подправка се прави марина, както в нея се потапят късчетата карфиол за минимум 30 минути. След това се подрежват върху тава, застлана с хартия за печене. Поръсват се с мазнина- шарлан, зехтин или олио, според вкуса, и се пекат във фурна до зачервяване. Могат да се поднесат с парченца лимон, лъжичка кисело мляко, заквасена сметана или сос бешамел.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles