15.5 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Свещеник остава в ареста за разпространение на детско порно

Мярката на Районния съд – Свиленград „задържане под страха“ е заради реална опасност той да се укрие и извърши престъпление

Състав на Районния съд в Свиленград определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на свещеник. Той е обвинен в разпрострнение на порнографски материали с участие на лица, които изглеждат ненавършили 18-годишна възраст в условията на продължавано престъпление, както и за държане на такива материали, съобщиха от Съдебната палата в Хасково.

50-годишният служител на Старозагорската света митрополия бе засечен от служители на Главна дирекция „Борба с организираната преспъност“ да разпространява чрез мобилни приложения порноматериали – снимки и видеоклип с участието на лица с неустановена самоличност на видима възраст под 18 години. Иззети бяха преносим компютър и два мобилни телефона.

Съдът е приел, че има обосновано предположение, че обвиненият е извършил престъплението. Съществува и реална опасност същият да се укрие и да извърши престъление с оглед на това, че е публична фигура – православен християнски свещеник и от тази си позиция много ясно е следвало да разбира, че деянието е с висока степен на обществена опасност, са други доводи на магистратите за решението.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Хасково, допълват от съда.

Прокуратурата привлече като обвиняем 50-годишният свещеник. Той е бил задържан на 12 октомври в област Хасково от служители на ГДБОП. Установено е, че от март до месец октомври е разпространявал чрез мобилни приложения – снимки и видеоклип с участието на лица с неустановена самоличност на видима възраст под 18 години.

По делото се извършват разпити на свидетели, огледи на веществени доказателства и предстои назначаване на експертизи. Обвиняемият е арестуван за срок до 72 часа.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles