9.7 C
София
събота, май 4, 2024
spot_img

Коприва и чесън унищожават листните въшки. Вижте как.

Все повече стопани искат да отглеждат екологично чисти храни, намират подходяща почва, обогатяват я с биоторове, засаждат и отглеждат култури. Когато обаче дойде напаст, като листни въшки, червеи и други, мнозина изпадат в паника, че ще се наложи пръскане с химикал, а трудът им да отгледат наистина чисти биологично продукти ще е напразен. Изход има и от този проблем.

Старите българи са ползвали срещу вредителите продукти от своята градина и треви от природата. Популярни начини за предпазване на културите са тези с чесън и с коприва.

Приготвяне на копривата: В 10 литра вода сложете 1,5 кг коприва. Оставете я да престои десет дни. Прецедете и пръскайте с водата с помощта на пръскачка както дърветата, така и лозите.

Приготвяне на чесъна: 5 скилидки чесън се смачкват, заливат се с 1 литър вода, съда се покрива с кърпа. След като престои едно денонощие, течността се налива в пулвелизатор и с нея се пръскат поразените от листни въшки листа.

И двата биопрепарата действат още срещу акари и листни червеи. Препоръчва се с тях да се пръскат растенията всекидневно в продължение на шест дни.

 

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles