7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Крем карамел – безсилието и на най-капризните

Приготвя се лесно, вариантите за вкуса му са безброй, майсторлъкът да не стане на шупли е в печенето му

Крем карамел – този неустоим десерт и за най-капризните, и за най-придирчивите се приготвя лесно, но има някои дребни детаили, които са върхът на майсторлъкът в приготвянето му.

Изгодно,качествено,вкусно

Освен класическото му приготвяне, в което за подобряване на вкуса се добавя ванилия, е възможно да се добави лимонов сок, коняк, бренди или друг алкохол за специфичен аромат. Всичко необходимо за доброто ви настроение на трапезата можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ (ТУК). 

Продукти:  прясно мляко – 1 литър с масленост не по-малка от 3,6%, захар – 1 чаена чаша за крема, яйца – 6 броя по – големи, ванилия – 1 пакетче,    захар – 1/2 чаена чаша за карамелизирането.

Приготвяне: Захарта за карамелизиране се сипва в равни количества в меални чашки за крем карамел или в тава, ако сте решили да го печете в тава. Слагат се няколко капки вода върху захарта и съдът се нагрява на котлона, докато започне да се карамелизира. Достатъчно е да се постигне златист цвят, за да не загорчи. Леко горчивият вкус също е приятен. Купичките или тавата с така приготвеният карамел се махат от огъня и се оставят настрана. Започва приготвянето на сместа за самия крем.

Разбийте яйцата, останалата захар, ванилията и прясното мляко и разпределете сместа в купичките с карамела, приготвен по-горе или в тавата с карамел на дъното. Долейте вода в тавата до 1/2 на формите и сложете да се пекат, докато хванат приятна кафеникава коричка отгоре.

Пече се на слаба фурна един час, на около 150-160 градуса, защото водата не трябва да завира. В противен случай крем карамелът ще стане на балончета/шупли.

Крем карамелът се обръща в чиния преди поднасяне, но след като е изстинал.

Това е базова рецепта за приготвянето му. По желание в сместа за самия крем можете да добавите сока и настърганата кора на един лимон, като в този случай не слагате ванилия. Можете да добавите една супена лъжица коняк, бренди или друг ароматен алкохол, като и в този случай не слагате ванилия.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles