18.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024
spot_img

Липсващата ваксина за бебета вече е налична

Тя е 6-валентна, от задължителния имунизационен календар и е срещу дифтерия,тетанус,коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б

Липсващата шествалентна ваксина за бебета от  задължителния имунизационен календар вече е налична. България получи 65 000 дози от нея, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, вече е налична в България. Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са уведомени своевременно и ваксината вече се разпределя по области, съобразно подадената информация за необходимите количества за периода септември-октомври 2023 г., включително и за обхващане на неваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием.

Шесткомпонентната ваксина се прилага за задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането. Столична РЗИ вече е получила необходимите количества от ваксината и същата се предоставя на общопрактикуващите лекари в гр. София. До края на седмицата ще бъде налична в останалите РЗИ.

Към момента в страната са налични всички видове ваксини за изпълнение на Имунизационния календар на страната.

От МЗ съобщиха още, че Европейската агенция по лекарствата е одобрила адаптираната ваксина срещу COVID-19, а България ще получи 1,3 млн. дози от нея.  Тя е насочена спрямо подварианта XBB.1.5 на коронавируса. Препаратът е на фирмата „Пфайзер“. Първата доставка от 80 640 дози е планирана за третата седмица на месец септември. Ваксините, които очакваме да пристигнат тогава, са показани за употреба на възрастни и лица от 12-годишна възраст. За последната седмица на месец септември е планирана и доставка на педиатрични ваксини, предназначени за имунизацията на деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

Ваксините ще продължат да се прилагат безплатно на български граждани, заявили желание при общопрактикуващия си лекар, в имунизационните кабинети на РЗИ и в определени за целта лечебни заведения.

През следващата седмица се очаква Националният експертен съвет по имунизации да направи своите препоръки до министъра на здравеопазването за ваксинацията срещу COVID-19 на рисковите групи от населението.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles