8.5 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Маймунска шарка в Европа и САЩ

Инфекцията се предава трудно, ваксината срещу вариола предпазва

САЩ регистрираха първи случай на маймунска шарка. Това съобщи Департаментът по здравеопазване на американския щат Масачузетс.

Пациентът е възрастен мъж, който скоро е бил в Канада, се казва в съобщението. Според информацията на здравните власти, първоначалното тестиране е приключило във вторник вечерта, а потвърждаващите тестове са направени в сряда. Мъжът е хоспитализиран.

В съобщението се подчертава, че инфекцията не представлява опасност за обществото.

През 2021 г. вирусът беше открит при жители на Тексас и Мериленд, върнали се от Нигерия.

През последните дни Великобритания, Португалия и Испания съобщиха за случаи на заразяване с маймунска шарка, като първият случай – този в Обединеното кралство бе при човек, завърнал се от Африка.

По данни на Световната здравна организация ( СЗО) маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което се среща основно в отдалечени райони в Централна и Западна Африка, намиращи се непосредствено до влажните тропически гори.

Вирусът се предава на човека от дивите животни като гризачи и примати, а вторичното му разпространение от човек на човек е ограничено. Обикновено коефициентът на смъртност при огнище на маймунска шарка варира между 1% и 10%, като по-голяма част от смъртните случаи е при по-млади възрастови групи.

Маймунската шарка няма специфично лечение или ваксина, но се смята, че направена преди това ваксинация против шарка осигурява високоефективна профилактика срещу това заболяване.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles