19.9 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Медицинските бележки за училище да са безплатни

За това настоява омбудсманът проф. Диана Ковачева с препоръки към здравния министър, парламента и лекарския съюз

Електронните медицински бележки, които се издават на учениците за извиняване на отсъствия при боледуване да бъдат безплатни. За това настоява в препоръки омбудсманът проф. Диана Ковачева до здравния министър, здравната комисия в парламента и Българския лекарски съюз. Тя настоява те бъдат включени в пакета здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК.

Припомняме, че на места у нас тарифата за медицинска бележка за ученик достига до 57 лева, въпреки че здравеопазването за деца до 18-годишна възраст в България е безплатно и личните лекари не трябва да събират потребителска такса. Родители сигнализират, че лични медици искат от тях по 10, 20 или 30 лева за такава бележка.     

Причината Ковачева да вземе отношение са многобройните  нови жалби и сигнали от родители до нея в качеството й на обществен защитник. В тях се казва, че джипитата не дават само срещу пари.

„Намирам за важно да припомня, че във връзка с въвеждането на медицинските извинителни бележки изпратих специална препоръка, в т.ч. и до образователния министър, като посочих, че има риск от нови административни и финансови тежести, които родителите ще понасят. В краткият период от въвеждането на това изискване за извиняване на всяко отсъствие на учениците по медицински причини, в обществените медии, вкл. и в социалните мрежи, бяха изразени позиции на лекари и на родители и недоволството им от този недобре обмислен подход за извиняване на отсъствията на учениците. Родителите определят системата като неефективна, неработеща, която не решава въпросите със спестяване на време и хартия, а напротив изнервя всички участници в процеса по снабдяване с електронна извинителна бележка“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева отново подчертава, че това нормативно изискване не е съобразено с действащата здравна система и дори детето да оздравее по-рано, то трябва да се съобрази с посочения в електронната бележка срок. Тя припомня, че тогава зад призивите на гражданите застанаха Националната мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, с настояването да има наистина качествена електронна услуга, която да не се тества като нововъведение върху хората. 

„Известно е, че в началото на новата учебна 2023/2024 година три министерства обявиха въвеждането на новата електронна извинителна бележка за извинение на отсъствията на ученици, като публично обявената цел беше да се спести време, средства и разнасяне на хартиени бележки. Въпреки обаче автоматичното извинение на отсъствията в електронните дневници на училищата, което позволява свързаните системи на учебните заведения и личните лекари, на практика не се получи точно така“, допълва общественият защитник.

Проф. Ковачева подчертава, че още в първата й препоръка е сигнализирала, че „издаването на бележки не попада в основния пакет дейности, които се покриват от бюджета на НЗОК“ и още тогава се съобщаваше за различни такси, които личните лекари си определят сами, напр. от 2 до 10 лв., но в новите жалби на родителите вече се съобщава за драстично по-високи нива на сумите.

„Особено за многодетни родители и за родители в по-тежко финансово положение това се превръща в значително затруднение“, категорична е Диана Ковачева.

Тя посочва, че лечебните заведения и общопрактикуващите лекари са регистрирани като търговци и могат сами да се определят своите цени не само на медицинските дейности, но и на административните услуги и именно затова преди няколко години е направено предложение за изменение и допълнение в нормативната уредба и издаването на тези бележки да бъде включено в основния пакет от здравни дейности, които са гарантирани от НЗОК (в раздел VIII на Приложение 1 „Дейности по медицинска експертиза“, в т. 4 е било записано: „Издаване на медицинска бележка на дете/ученик при отсъствие поради заболяване от детско/учебно заведение“).

„За съжаление този текст е отпаднал в хода на обсъждането и след приемането на Наредба № 9 от 10 декември 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, този текст липсва. Явно, че тази услуга не е договорена с Българския лекарски съюз. Факт е, че поради неговото отпадане, се стига до това, някои лекари да определят необосновано високи такси, което е в ущърб не само на родителите, но най-вече на децата“, завършва омбудсманът и настоява за спешни действия за решаването на проблема.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles