19.4 C
София
сряда, май 8, 2024
spot_img

Народни средства срещу запек

Пет природни продукта, които прогонват контиспацията, прочистват организма и регулират перисталтиката на червата

 

Запекът (констиспация) зясага хората от различни възрасти. Неправилното хранене, малкият прием на плодове и зеленчуци, както и течности, заседяването и слаба коремна мускулатура са сред основните причини. Мога да го причинят още някои лекарства, а също така и стресът. Ако той е продължителен се появява и неприятна симптоматика – лош дъх, тъмни кръгове под очите, акне, азви в устата. Ако е хроничен е възможно да доведе до някои форми на артрит и до високо кръвно налягане. Последните две обаче се срещат доста рядко.

Срабителните хапчета, сиропи и чайове са обичайните средства, но народната медицина и типа хранене са много по-безвредни от тях. Освен това.

Хранене

Необходим е прием на повече фибри. Те свързват с водата в червата, набъбват и помагат на тялото да изхвърли изпражненията по-лесно, заедно с отпадъчните отрови. За  целта консумирайте храни, които са богати на тях. Такива са ябълки, боб, картофи, моркови, кафяв ориз, сушени сини сливи, пшеничен зародиш, пресни плодове, зелени листни зеленчуци, всички видове ядки, тиквени семки, слънчогледови семки, броколи и грах. Не забравяйте да пиете вода по няколко глътки на половин час. Към нея можете да добавите мед или цитрусов сок. Налейте малко вода в меден съд и я оставете да престои за 1 вечер. На сутрин изпийте водата преди да ядете. Тя ще стимулира изхождането и състоянието ви ще се подобри в рамките на няколко дни

Лимон

Той е отличен помощник. За целта смесена сока от половин плод с топла вода, щипка каменна или морска сол и малко мед. Пийте сместа рано сутрин, на празен стомах. Изпълнявайте тази процедура в рамките на няколко дни контиспацията ще отслабне.

Ленено семе

То има слабително действие, но не е силно, нито коремът боли от него.

Можете да го добавяте към салатата или да го консумирате, след като една супена лъжица от него предтои два-три часа в чаша вода. Пие се и водата. Този продукт образува желе, което омекотява екскрементите и улеснява изхвърлянето на отпадъчните вещества.

Сини сливи

Консумирайте ги пресни или сушени, но след като ги накиснете и престоят през нощта във вода.

Ако са пресни ни нарешете, разбъркайте с мед и консумирайте. Ако изпиете и чаша прясно мляко, ефектът ще по-скорошен. Разбъркани в кисело мляко в сътношение 50:50  се консумират в продължение на няколко дни, след втория ще усетите подобрени. След две седмици перисталтиката Ви ще бъде регулирана напълно. Ошафът също върши работа.

Зеле

Зелето е богато на фибри и затова ако се консумира редовно, спомага за прочистването на стомаха и червата.

То стимулира перисталтиката и спомага за редуциране на симптомите на запек. Препоръчва се да се пие по 1 кафена чашка зелев сок 2 пъти дневно, преди хранене. Ако имате гастрит или язва, не яжте зеле в суров вид, тъй като то съдържа целулоза, която може да раздразни лигавичната тъкан.

Спанак

Суровият спанак съдържа съставки, които прочистват и възстановяват целия стомашно-чревен тракт. Консумирайте спанака в сурова или варена форма, в зависимост от това как ви харесва. В случаите на тежък запек пийте смес от половин чаша сок от суров спанак и половин чаша вода.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles