15.5 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

На 58-годишна възраст си отиде Алек Попов

Смяхме се, но и плакахме с неговата „Мисия Лондон“, в сяката й останаха „Сестри Палавееви в бурята на историята“ и, „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“

На 58-годишна възраст си отиде ненадминатият белетрист Алек Попов. Тъжната вест съобщиха от Българската академия на науките (БАН), където той бе член-кореспондент в отдел „Творци на изкуството“.

„Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи. До последния си дъх се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и чрез творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна словесност, посочват от академията. ​Многократно в различни свои интервюта и беседи той заявяваше, че е писател, който цял живот се труди на „нивата на езика“. Затова и неговия основен инструмент е именно българският език. Алек Попов се интересуваше много от развитието на нашия език, от неговото обогатяване и магичната му способност да изразява и изобразява конкретните пулсации на духа на времето. Творбите му доказваха по елегантен начин това и предизвикваха у четящия човек желание за размисъл, за диалог, а понякога и за полемика“, допълват оттам.  

​Книгите на Алек Попов се радваха на завиден читателски интерес. Неслучайно някои от тях имаха редица преиздавания, какъвто например е случаят със сатиричния му роман „Мисия Лондон“. Четейки го, се смеехме, но и плачехме, защото ненадминатото му перо, за сетен път, ни напомни, че потомците на емблематичния Алеков герой са не само живи, но и твърде дейни.

Знакови негови белетристични творби са и  „Черната кутия“ , „Мисия Туран“, „Митология на прехода“, „Спътник на радикалния мислител“ и „Телесни плевели“. Неговите „Сестри Палавееви в бурята на историята“ и „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“ са не по-малко завладяващи от „Мисия Лондон“, но някак си, останаха в сянката на сатиричния му роман.

Алек Попов е автор и на есеистичната книга „Спътник на радикалния мислител“, както и редица сборници с разкази, сред които „Ниво за напреднали“, „Митология на Прехода“, „Телесни плевели“.

Романът „Мисия Лондон“ е преведен на 16 езика, а романът „Черната кутия“ – на 10. Разказите и есетата му са издавани на повечето европейски езици и са включени в множество международни антологии, сред които Best European Fiction 2011.

По романите и разказите на Алек Попов са създадени няколко филма, радиопиеси и пиеси. Той е съсценарист на филма „Мисия Лондон“. През 2015 г. Драматичен театър Пловдив поставя на сцената театралната адаптация по романа му „Сестри Палавееви в бурята на историята“.

Попов е носител на редица литературните отличия, сред които: наградата за нова българска проза „Хеликон“, националната награда за драматургия „Иван Радоев“, наградата „Елиас Канети“, „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга на 2007 и 2013 г., наградите „Четящия човек“ и „Чудомир“, наградата на британския П.Е.Н. център за преводна литература, наградата Pro-za-Balkan за принос към балканската литература иредица други.

Поклон пред паметта му!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles