15.5 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Трикове за избягване на пролетните алергии

От какво точно се предизвикват различните оплаквания и как да не ги допуснем съветва д-р Шасие Вали от ВМА

Носът „тече като река“, очите сърбят и сълзят, главата „тежи“. Тези оплаквания връхлитат като дежа вю 25% от хората в света всяка година. И макар пролетта да е набедена за „сезона на алергиите“, сезонният алергичен ринит далеч не се разгръща само тогава – простира се чак до средата на есента. Как можем да го овладеем тези неудобства съветва д-р Шасине Вели. Тя е специалист по клинична токсикология и алергология ив Клиниката по спешна токсикология на Военномедицинска академия.

Сезонен алергичен ринит – този термин се крие зад популярното определение „пролетни алергии“. Предизвика се от полените (микроскопични поленови зрънца, които се отделят само по време на цъфтеж и чиято роля е да носят мъжкия генетичен материал в природата) на дървета, треви или плевели. В зависимост от това къде живеете и конкретните метеорологични условия, сезонните алергии могат да започнат още през февруари и да продължат до първите по-студени дни.

В България от средата на февруари започва цъфтежът на видовете от сем. Брезови, а до средата на октомври продължава този на Амброзията. Следователно, този период обхваща времето за проява на поленова алергия, който е пряко свързан с цъфтежа на съответното растение.

Истина е, че през последните две десетилетия честотата на алергичните заболявания нараства рязко. От алергичен ринит страда 1/4 от населението на света, а 1/3 до 1/2 от тях боледуват от сезонен алергичен ринит – цифри, валидни и за българската популация.

Водещият рисков фактор е генетичната предразположеност, но околната среда също влияе – глобалните процеси на индустриализация, урбанизация, замърсяване. Факт е, че градското население боледува по-често. Алергичният ринит рядко се наблюдава при малки деца. Обичайно, заболяването се изявява при ученици, подрастващи и млади хора. Всеки дванадесети ученик, завършващ в САЩ и Европа, страда от алергичен ринит. Честотата и тежестта му постепенно намаляват с нарастване на възрастта.

Симптоми на сезонният алергичен ринит:

  • Кихане – често многократно;
  • Сърбеж в носа, очите, небцето и ушния канал;
  • Водниста секреция и запушване на носа;
  • Нарушено обоняние;
  • Конюнктивит.

Към тях могат да се добавят и главоболие, сънливост, физическо неразположение. Засегнатите се чувстват отпаднали, оплакват се от раздразнителност и умора, страдат от нарушения в съня. За учениците е доказано, че намаляват успеха си в училище.

Понякога у възможен и орален алергичен синдром. При него пациентите реагират със същите оплаквания и при консумация на някои сурови плодове и зеленчуци. Съществува голямо сходство между алергените в тях и в полените.

Диагнозата сезонен алергичен ринит се поставя на база направените алергологични тестове (познати като „тестуване на предмишницата“) и по съответстващи клинични оплаквания. В допълнение – и при нужда – се използват и съвременни тестове за откриване на конкретния алерген. Колкото и масови да са т.нар. пролетни алергии, съвременната медицина има ефективни „оръжия“ срещу тях. Разполагаме с много симптоматични средства, осигуряващи качество на живот и десенсибилираща терапия (алергенна имунотерапия), която дава шанс да се спре хиперреактивността към полените. Само след консултация с лекар, в описани срокове и дозировки, се прилагат симптоматични средства от различни групи – антихистамини, кортикостероиди, деконгестанти, левкотриенови антагонисти и други. Алергенната имунотерапия (АИТ) пък е единственото налично в момента етиологично лечение на сезонния алергичен ринит.

Може да се прилага заедно с всички останали форми на лечение за пълното овладяване на симптомите на болестта и е подходящо за пациенти над 5-годишна възраст.

Десенсибилизацията се състои в приложението на контролирани и постепенно покачващи се дози алергенни екстракти и води до развитие на временно състояние на толерантност към агента, отговорен за алергична реакция или реакция на свръхчувствителност. Наред с терапията, в сезона на алергиите е важен и режимът на живот. Как можем да „тушираме“ оплакванията, ако сме със сенна хрема? Първият съвет, който получават пациентите, е да се избягва контактът с алергена.

Препоръките на алерголога:

= Да се следят седмичните и месечните прогнози за поленовата концентрация в населеното място;

= Да не се излиза навън и да се държат затворени прозорците по време на високата поленова концентрация – най-вече сутрин (съветът се отнася и при шофиране);

= След като се приберат у дома, е добре пациентите да си вземат душ веднага. Ако не е възможно, задължително да измият лицето, ръцете, да промият носа със спрей с морска вода;

= По време на поленовия сезон е препоръчително носенето на защитни очила. При силна чувствителност – и на маски.

Заради сезонния характер на оплакванията, редица пациенти търсят помощ от алерголог с голямо закъснение – след като са страдали с години. Това води до увеличаване на алергиите към повече от един алерген и се стига до т.нар. полисензибилизация. Алергичният ринит се счита за фактор с висок риск за развитие на бронхиална астма в 45-69% от случаите. Затова не го подценявайте!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles