7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Неслучайно присъствие – изложба на Мариела Гемишева

Открива се на 27 май, със специалното участие е на Мария Силвестър

Неслучайно присъствие. Така е озаглавена изложбата на Мариела Гемишева, която се открива на 27 май в Казанлък, от 18.00 часа и ще бъде изложена до 10 септември. Куратор е Мария Василева. Събитието е част от програмата на „Празник на розата 2022 година”, организиран от община Казанлък.

Мариела Гемишева е художничка, която не остава в определени граници. Известна като модна дизайнерка, неколкократна носителка на приза „Златна игла“ на Академията за българска мода (1997 и 1998 за авангардна мода, 2017– дизайнер на годината), тя далеч не се задоволява с това амплоа и от много години атакува разбиранията ни за жанрове и стилове.

През последните десетина година голяма част от изявите й са свързани с родния Казанлък. Гемишева създава редица творби и организира акции, изложби и пърформанси, които се занимават с важни за града индустрии: маслодайната роза и оръжейното производство. Напоследък прибавя към тях и историческото наследство – гробниците в Долината на тракийските царе. Този всеобхватен поглед й позволява да разсъждава за миналото и настоящето на града, както и да примирява на пръв поглед напълно противоположни парадигми.

През 2011 г. за представянето си в галерия в чекмедже „Ogms“ тя пълни гилзи със смес от розово масло и барут, създавайки най-убийствено страстния парфюм на всички времена в работата “Guns and Roses Oil”. Свързването на една от основните съставки на бюти индустрията с фабрикуването на артикули за смърт ражда тази динамитна комбинация.

Художничката развива идеята си в едноименния пърформанс от 2015-та година, осъществен в „Шипковата къща“ в Казанлък. Специално преработените за проекта гилзи, капсули и куршуми са превърнати в „мускали“. Проектът e посветен на границата между красотата и насилието, между живота и смъртта, между старото и новото.

През 2018 г. Мариела Гемишева представя инсталацията „Модни обекти в цветовете на розата“ – художествено-концептуална намеса в тематичните пространствата на музея на маслодайната розата в Казанлък, където меки  розови скулптури активно „оживяват” и дават нов пулс на „застиналата” музейна експозиция.

„Secret Performance“ е реализиран през 2019 г. в могилната гробница „Грифони“ от 3-ти – 4-ти в. пр. Хр. в  долината на тракийските владетели край Казанлък. Това е своеобразен автопортрет на авторката като музеен експонат в специално състояние на сън само и единствено пред камерата на Калин Серапионов.

С изложбата „Неслучайно присъствие“ Мариела Гемишева решава да се включи за пореден път в живота на Казанлък, като покаже ретроспекция на творчеството си сред постоянната експозиция на Художествената галерия. Художничката се чувства дълбоко свързана с това място, където е започнало оформянето й като творец. Тя е част от него и то е част от нея.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles